172019dec

Lábbetegségek és deformitások szerint tipizált kaptakészítésen alapuló gyógycipő gyártás

LBT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Lábbetegségek és deformitások szerint tipizált kaptakészítésen alapuló gyógycipő gyártás

A Projekt azonosító száma: KFI_16-2017-0326
A megítélt támogatás összege: 106 440 348 Ft
A projekt elszámolható összköltsége: 202 747 595 Ft
A támogatói döntés dátuma: 2017.11.15.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt tárgya a szubjektív módon történő ortopéd kapta készítés kiváltása szakértői rendszer által támogatott professzionális kapta készítéssel. A LBT Kft. által az elmúlt évtizedekben elkészített és megőrzött egyedi kapták alapján a különböző betegség típusokhoz kapcsolódó láb deformitások meghatározása és kaptára történő leképezése segíti az ortopéd cipők optimális kialakítását, ily módon maximalizálja annak effektivitását. A kaptákról készült 3D szkennelés megfelelő számú mintát biztosít öntanuló rendszer létrehozásához. Kapta előállítása a döntéstámogató rendszer és a létrehozott adatbázis segítségével gyorsabb, hatékonyabb gyártást eredményes a szubjektív faktor minimalizálása mellett. Ha a projekt során megvalósul a szakértői rendszer segítségével megtervezett kapta, ez forradalmi fejlődést jelent az ortopéd cipők kialakításában.

A projekt feladata egy olyan technológia kifejlesztése, amelynek főbb jellemzői: az orvos-szakmai és betegigényeket egyaránt figyelembe veszi és eliminálja a cipész szubjektív megítélését a kapta előállítása során, így jobban lábra illeszkedő cipők készülhetnek és csökken a reklamációk száma. A számítógép szelekcióval csökken az elő-munka igény, így csökkennek a gyártási költségek és rövidülnek az átfutási idők.

Hosszú távon megoldást ad a szakmaiság biztosítására, miután a megfelelő szakképzés hiányában az ortopéd cipész szakma kihalóban van.

Lehetőséget biztosít komputer támogatással történő gyártásra.
A relatív olcsó előállítási költségek miatt a külföldi piacra történő ortopéd cipő gyártás lehetségessé válik.
A projektben cipészeti szakemberek, ortopéd orvosok és mérnök informatikusok vesznek részt.