222021márc
Ujjra csiptethető pulzoximéter

Ujjra csiptethető pulzoximéter

Az ujjra csiptethető pulzoximéter a nevének megfelelően a kéz-, vagy szükség esetén a lábujjakra helyezhető, csipesz-szerűen kialakított eszköz. Apró, alig nagyobb egy gyufásdoboznál. A készülék tartalmazza a szenzort és az eredmények megjelenítését biztosító kijelzőt is. Az eszköz általában csupán az oxigéntelítettség adatot és a pulzusszámot méri. Nem tárolja el a mért adatokat és nem riaszt veszély esetén, de otthoni használatra tökéletesen elegendő.

A pulzoximéter működése:

A pulzoximéter készülék egy apró fényforrással és egy érzékelővel rendelkezik. A fényforrás vörös és infravörös fényt bocsát ki, mely áthatol azon a testrészen, amelyre az érzékelőt felhelyezzük (a kéz vagy láb egyik ujja vagy esetleg a fülcimpa). A fényforrással szembeni oldalon az érzékelő figyeli, hogy az ujj sejtjei és a bennük áramló vér mennyi fényt nyel el. Ebből meghatározza, hogy mennyi vörösvértest szállít oxigén molekulát. Ha minden vértest szállít oxigént, akkor az oxigénszaturáció (oxigén telítettség) 100%-os. Ha csak a fele szállít oxigént, akkor a készülék 50%-os értéket jelez. Ezt az értéket többféleképpen is említik: oxigénszaturáció, oxigéntelítettség, orvosi dokumentumokban gyakran jelölik “SpO2 érték”-ként.

  • minél magasabb a készülék által jelzett érték, annál jobb az oxigénszint
  • az oxigén telítettség (szaturáció) maximális értéke 100%
  • 96-100%-os érték az egészséges érték,
  • 90-95% közötti érték felhívja a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás
  • 88% vagy alacsonyabb értéknél haladéktalanul orvoshoz kell fordulni vagy

Véroxigénszint mérés javasolt légzési nehézséggel küzdők számára, szívbetegségben szenvedők számára, a vörösvértestek betegségében szenvedők számára.

Működését az alábbi film is jól bemutatja:


Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .