A kedvezményezett neve:

LBT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Diabéteszes cipő és betét prototípus modellkészlet fejlesztése

A projektazonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-00308
A szerződött támogatás összege: 126 511 233
A támogatás mértéke (%-ban): 51,32%
A projekt tényleges befejezése: 2018.12.31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A beruházás során diabéteszes cipő és betét prototípus modellkészlet fejlesztését valósítottuk meg. Az alap cipő modellkészlet férfiak, nők és gyermekek számára szandálcipő, félcipő és száras cipő, fűzős és tépőzáras kivitelben 1-1 modellből áll. A modelleket legalább 2 szélességben és 2 orrformával (kerek és nyújtott) speciális diabéteszes kaptára kell elkészíteni ahhoz, hogy az anatómiailag indokolt verziókat elég jól lefedjük. A lábbelik anyag összetétele és az elkészítés technológiája megfelel a diabéteszes lábkezelésre vonatkozó nemzetközi ajánlásoknak. A cipőkbe behelyezhető betéteket két különböző kivitelben – preventív és fekélykezelő adaptív- tervezzük előállítani. Különös tekintettel arra, hogy e cipők arányai eltérnek a normál cipőgyártás során megszokott arányoktól, a fejlesztés akkor tekinthető késznek, ha minden modellből minden kapta méretre  készült egy-egy darab és annak a lábpróbája is megtörtént.

A fejlesztés nagymértékben hozzájárul a cég versenyképességének növeléséhez. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

INFOKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉS AZ LBT KFT-NÉL

A Projekt azonosító száma: GINOP-3.2.2-8-2-4-16-2017-00281
A szerződött támogatás összege: 15,97 millió forint

A projekt tartalmának bemutatása:

Az LBT Kft, méretben és igények szintjén kinőtte a jelenlegi informatikai megoldásait. Olyan integrált és rugalmas gyártástámogató vállaltirányítási rendszer működésbe állítása a cél,
amely lefedi a cég teljes működését és segít a céget egy következő fejlettségi szintre lépni. A rendszertől elvárás, hogy a céggel szervesen együtt fejlődjön, biztosítsa a fenntartható fejlődéshez szükséges átláthatóságot és tervezhetőséget, a vezetői és tulajdonosi döntésekhez szükséges naprakész jelentéseket, egyszerűsítse és átadhatóvá tegye az adminisztrációt, lehetővé tegye az erőforrások hatékony felhasználását és a céges adatok, információk rendben és biztonságban tartását. A rendszer fejlesztését, testreszabását szakemberek végzik, mely betanítással, szoftver oktatással zárul, amelynek célja, hogy minden dolgozó rendeltetésszerűen és azonnal, könnyen tudja az új rendszert használni.

Lábbetegségek és deformitások szerint tipizált kaptakészítésen alapuló gyógycipő gyártás

A Projekt azonosító száma: KFI_16-2017-0326
A megítélt támogatás összege: 106 440 348 Ft
A projekt elszámolható összköltsége: 202 747 595 Ft
A támogatói döntés dátuma: 2017.11.15.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt tárgya a szubjektív módon történő ortopéd kapta készítés kiváltása szakértői rendszer által támogatott professzionális kapta készítéssel. A LBT Kft. által az elmúlt évtizedekben elkészített és megőrzött egyedi kapták alapján a különböző betegség típusokhoz kapcsolódó láb deformitások meghatározása és kaptára történő leképezése segíti az ortopéd cipők optimális kialakítását, ily módon maximalizálja annak effektivitását. A kaptákról készült 3D szkennelés megfelelő számú mintát biztosít öntanuló rendszer létrehozásához. Kapta előállítása a döntéstámogató rendszer és a létrehozott adatbázis segítségével gyorsabb, hatékonyabb gyártást eredményes a szubjektív faktor minimalizálása mellett. Ha a projekt során megvalósul a szakértői rendszer segítségével megtervezett kapta, ez forradalmi fejlődést jelent az ortopéd cipők kialakításában.

A projekt feladata egy olyan technológia kifejlesztése, amelynek főbb jellemzői: az orvos-szakmai és betegigényeket egyaránt figyelembe veszi és eliminálja a cipész szubjektív megítélését a kapta előállítása során, így jobban lábra illeszkedő cipők készülhetnek és csökken a reklamációk száma. A számítógép szelekcióval csökken az elő-munka igény, így csökkennek a gyártási költségek és rövidülnek az átfutási idők.

Hosszú távon megoldást ad a szakmaiság biztosítására, miután a megfelelő szakképzés hiányában az ortopéd cipész szakma kihalóban van.

Lehetőséget biztosít komputer támogatással történő gyártásra.
A relatív olcsó előállítási költségek miatt a külföldi piacra történő ortopéd cipő gyártás lehetségessé válik.
A projektben cipészeti szakemberek, ortopéd orvosok és mérnök informatikusok vesznek részt.

Boka- láb ortézisek digitalizált gyártási technológiájának szakértő rendszere.

Projekt azonosító száma: 2018-1.3.1-VKE-2018-00013
A támogatás összege: 710 459 776 Ft
A támogatás mértéke: 496 455 776 Ft
A Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. 02. 28

A projekt tartalmának bemutatása:

A szülési károsodott gyermekek kezelésében és a bénulással járó stroke rehabilitációban az AFO (Ankle Foot Orthesis) kezelés nemzetközi szinten elfogadott. Az AFO 3 dimenzióban rögzíti és korrigálja a lábszárhoz képest a lábat. Hatását egyrészt a sarokcsont lábszárhoz képest történő pozicionálásával éri el, másrészt a lábra és a lábszárra ható talajerőket szabályozza. Fő funkciója a lábszár-boka-láb stabil, mégis dinamikus rögzítése, a bokaízület mozgásának szabályozása, a lábtartás korrekciója, ezen keresztül a láb másodlagos deformitásának megelőzése. A szenzomotorikus idegrendszeri hatás következtében a görcsös bénulás intenzitását csökkenti, normalizáció irányában befolyásolja .
Ez a hatás más eszközzel nem hozható létre, más módszerrel nem váltható ki.
Ez az eszköz a mai napig hagyományos módon, egyedileg készül.

A deformált lábról gipszminta készül. A lábról levett gipsz negatívból gipsz öntéssel pozitív minta készül. A pozitív gipszminta módosítása kézi faragással történik, amely során a készülő ortopédiai segédeszköz tulajdonságait és az elérendő célt is figyelembe vesszük. Az előkészített gipsz mintára polyethilen vagy polypropilen táblát felmelegítés után vákuum technológiával ványoljuk. Ezt a leványolt eszköz levágása, csiszolása, igény szerint bokaízülettel történő ellátása, bélelése, bandázsolása követi. Az eszközök nem standardizáltak, a különböző bénulás típusoknak megfelelően különböző kivitelűek.
Jelentős bizonytalansági tényező az ortopéd műszerész szaktudása, térlátása. Az eszközök egy része emiatt nem éri el az elvárható effektivitást.

A project célja a szubjektív faktor minimalizálása érdekében a méretvételi és gyártási eljárás digitalizálása és olyan döntéstámogató rendszer létrehozása, amely a legnagyobb effektivitású eszköz kiválasztását és gyártását teszi lehetővé.