I. Lúdtalpbetéttel kapcsolatos kérdések

Hogyan juthatok egyedi lúdtalpbetéthez?

Amennyiben lúdtalpbetétre van orvosi javaslata vagy vénye (18 éves korig írható fel vényre), elsőként időpont egyeztetése szükséges szaküzleteink egyikébe. Szaküzleteinkbe időpontot ügyfélszolgálatunk kérhet a 06 1 239 2380-as telefonszámon.A félkész lúdtalpbetét lábhoz formázása 15-20 percet vesz igénybe, mely utána azonnal elvihető. Fizethető készpénzzel, bankkártyával és egészségpénztári kártyával egyaránt.

Mennyi idő alatt készül el egy lúdtalpbetét?

A Starflex és Active Junior sajka lúdtalpbetéteink lábhoz formázása, illetve a Genu Syncro térdrögzítők adaptálása 15-20 percet vesz igénybe.Az Egyedi szendvics sajka betét elkészítési ideje minimum másfél hónap.

Szükséges-e előzetes szakorvosi szaktanácsadásra jelentkeznem, ha lúdtalpbetétet szeretnék?

Lúdtalpbetét készítéséhez nem előfeltétel az előzetes ortopéd orvosi szaktanácsadás. Ortopédiai műszerész szakembereink a betét készítése előtt minden esetben számítógépes talpnyomás méréssel, illetve podoszkópos (manuálisan végzett) lábvizsgálattal határozzák meg, hogy milyen típusú talpbetét a megfelelő Önnek. Amennyiben szükségesnek látják, tanácsolják Önnek szakorvos felkeresését.

Használhatom-e a Starflex betétet sportoláshoz?

A Starflex betét anyagánál fogva sportolásra nem alkalmas. Erre a célra választhat szaküzleteinkben akár kész (Triatlon gumibetét), akár cipőbe csiszolható, lábhoz igazított, illetve professzionális sportbetéteink közül. (A sportbetétek cipőbe való becsiszolásához időpont egyeztetés szükséges vevőszolgálatunkon, a 06 1 239 2380-as telefonszámon.)

Milyen szakorvos írhat fel lúdtalpbetétet, térdrögzítőt, gyógycipőt?

Kizárólag ortopéd szakorvos írhatja fel ezeket a gyógyászati segédeszközöket.Háziorvosától beutalót kell kérnie az Orthopédiára, ahol a szakorvos vényre felírja Önnek a megfelelő eszközt. Ezt követően ügyfélszolgálatunkon keresztül, a 06 1 239-2380-as telefonszámon időpontot kell megbeszélnie a méretvételhez és az eszköz adaptálásához.

Szükséges-e nagyobb cipő a lúdtalpbetéthez?

A Starflex lúdtalpbetét Magyarországon ma a legkisebb helyigényű betét, sarkainál mindössze egy milliméter. Mivel a betét háromnegyedes, azaz a lábujjak alatt nincs betét, így nem kell a cipő orrtípusához igazodnia. Akár körömcipőben is hordható. A betét használatát maximum 3-4 cm-es sarokmagasságig javasoljuk, ennél magasabb sarkú cipők esetében a betét már nem tudja a megfelelő teherelosztást biztosítani

II. Cipővel kapcsolatos kérdések

Hogyan juthatok egyedi gyártású ortopéd cipőhöz?

a,Ha ortopédiai problémája van először a háziorvosát kell felkeresnie, aki beutalja önt ortopédiai szakrendelésre (ortopédiára csak beutalóval lehet menni). Ezután időpontot kell kérnie a területileg illetékes ortopédiai szakrendelésre. A szakorvosi vizsgálat után kiállítják önnek a vényt a megfelelő típusú egyedi méretre készülő cipőre és kiegészítőkre. Keresse fel valamelyik üzletünket. Itt a vény leadása után a méretvevő leméri a lábát, ön pedig kiválasztja katalógusunkból az Önnek szakmailag megfelelő modellt. Az előleg kifizetése után a megrendelés továbbkerül gyártásra.
b, Ha ortopédiai problémája van, de nem szeretné kivárni a társadalombiztosítási ellátás hosszú heteit a szakorvoshoz jutásig, jelentkezzen be ortopéd szakorvosaink magánrendelésére. Ortopéd orvosaink mellett méretvevő kolléga is dolgozik, aki leveszi az ön méretét, és az előleg kifizetése után elindítja a gyártási folyamatot.
c, Amennyiben nincs ortopédiai problémája, vagy nincs szüksége szakorvosi vizsgálatra de egyedi gyártású cipőt szeretne, kérjen időpontot cipő méretvételre bármelyik üzletünkben. Itt a méretvevő megvizsgálja a lábát, és az egyedi sajátosságokat figyelembe véve közösen kiválasztják az Önnek tetsző, megfelelő modellt kínálatunkból A privát, egyedileg gyártott cipők ára iránt érdeklődjön az ügyfélszolgálatunkon.

Hol tekinthetem meg az Önök által készített gyógycipő modelleket?

Az általunk készített gyógycipőkből néhány modell látható a honlapunkon, a https://drorto.hu/cipok/ linken, a teljes kínálatról katalógusainkat a szaküzleteinkben, méretvételt végző kollégánk segítségével tudja megtekinteni.

Hol tudom megrendelni a cipőt?

Szaküzleteink listáját itt találja: https://drorto.hu/dr-orto-szakuzletek/
Méretvételi helyeink: https://drorto.hu/meretveteli-helyeink/

Mennyi időnként vagyok jogosult NEAK által támogatott egyedi ortopéd cipő felíratására?

A jogosultság általános esetben évente 1 pár. Bénulásos betegségek esetén félévente 1 pár. Amennyiben a páciens lábának állapota és/vagy mérete a kihordási időn belül jelentősen megváltozik, orvosának állapotváltozás jogcímen van lehetősége újabb cipőt felírni.

Mennyibe kerül egy cipő?

A gyógyászati segédeszköz forgalmazója a tb támogatással kiszolgált eszköz esetén az NEAK által közzétett ártól, támogatási összegtől és térítési díjtól nem térhet el! Az NEAK a TB támogatást ún. kihordási időre állapítja meg. Ez az az időtartam, amelyre meghatározott mennyiségű gyógyászati eszköz tb támogatással rendelhető, illetve az az időtartam, amelyre vonatkozóan a rendelt eszköz árához az NEAK a támogatást megállapította. Főszabály szerint kihordási időn belül a támogatott eszköz újból nem rendelhető. Érvényes közgyógy igazolvánnyal a támogatás mértéke 100%, ilyen esetben nem kell térítési díjat fizetni.
Az ortopéd cipők és cipőtartozékok árlistája letölthető itt: ÁRLISTA

Mit tehetek, ha több pár egyedi cipőre is szükségem van?

A vényes cipője mellé igény szerint tudunk privát megrendelést is indítani. Ha elégedett az általunk készített cipővel, jelezze azt kollégánknak, és kérje, hogy őrizzük meg az Ön névre szóló kaptáját, felsőrész mintáját, így privát cipőjét kedvezménnyel tudjuk elkészíteni.

El lehet számolni Egészségpénztárra a cipő térítési díját?

Igen. Az általunk kiállított számla az Egészségpénztáraknál elszámolható.

Mennyi idő alatt készül el a cipőm?

Általános esetben a megrendelés leadásától számított 6 héten belül, gyermekek esetében 4 héten belül kerül sor a cipő első próbájára. Amennyiben a cipő hibátlanul illeszkedik az Ön lábára, a próbát követően a cipőt Ön haza is viheti. Ha a cipő módosításra kerül, a méretvevő/átadó kolléga egyezteti Önnel a következő próba időpontját.

Honnan tudom, hogy elkészült a cipőm?

Az Ön által megadott telefonszámon vagy e-mail címen értesítjük a megrendelés elkészültéről.

Fizethetem részletekben a térítési díjat?

A megrendeléskor előleget kell fizetnie (ez általában 50% vagy 10 000 Ft) a cipő vételárának hátralékát pedig legkésőbb a termék átvételekor ki kell egyenlíteni. Ettől a gyártók jogszabályi előírás miatt nem térhetnek el.

Mennyi ideig tart és mit jelent a méretvétel?

A méretvétel 15-30 percet vesz igénybe. A méretvevő annyi és olyan adatot rögzít, amennyi a cipő elkészítéséhez szükséges és a cipőgyártás előírásainak megfelel. A méretvétel során készített lábkörrajzon kollégánk feltünteti a láb jellemző sajátosságait (kalapácsujj, lúdtalp, bütyök). Ha a cipő kialakítása szükségessé teszi, habos, raszteres láblenyomat vagy gipszminta is készül. Egyes üzleteinkben 3D scanner áll rendelkezésre, itt a kézi méretvételt helyettesíti vagy kiegészíti a legmodernebb technika.

FELÍRÁSI INFORMÁCIÓK

Mit jelentenek a vényen található kódok?

C0: Egyedi párja cipő másik lábra
C1: Ortopéd cipő deformált lábra
C2: Ortopéd cipő erősen deformált lábra
C3: Ortopéd cipő csonkolt vagy rövidült végtagra
C4: Ortopéd cipő erősen deformált és rövidült végtagra
C5: ortopéd cipő neuropátiás láb ellátására
Amennyiben lábára több eltérés is jellemző (pl, erősen deformált neuropátiás), az orvos dönti el, melyik kódot alkalmazza. A kód megnevezés a cipő néhány tartozékát tartalmazza, másokat nem. Az orvos extra tartozékokat is felírhat a HIÁNY

Miért kapok két vényt egy pár cipőre?

Ortopéd cipő felírása esetén a bal és a jobb lábra minden esetben külön vényt kell írni a darabszám megjelölésével, függetlenül attól, hogy azonos vagy különböző típusú gyógycipőt ír fel a szakorvosa a megfelelő korrekció érdekében. A cipők külső megjelenésén ez csak akkor látszik, ha a méretkülönbségek, emelések szembeötlőek.

Mi az ortopéd cipő kötelező tartalma alapfelírás esetén?

Pl.:2xC-1 ortopéd cipő-ez van a vényre írva. Mit kap Ön ezért? Ez 2db méretre készült zárt kivitelű ortopéd cipő, mely a láb formáját követi. Bőrből, bőrbéléssel, fűzős kivitelben, ringlizve, vagy kapcsozva, beépített szendvics betéttel, normál sima talppal, sarokkal, a talpon és a sarkon max. 5mm lábdőlés elleni korrekcióval, és max 5mm-ig terjedő gördülőtalppal és kéreggel ellátott cipő. Lehet fél,-boka,-száras kivitelű 25cm-ig terjedő szármagassággal. – Ezeket az orvos nem írja a receptre ilyen részletezettséggel (nem kell ráírnia, mert a C-1, C-2 stb. cipőkód ezeket kötelezően tartalmazza).

Miért vannak cipő tartozékok felsorolva a vényen?

A kód megnevezés a cipő néhány tartozékát tartalmazza, másokat nem. Az orvos extra tartozékokat is felírhat a vényre, amennyiben azt az ön lába vagy a cipő felvétele, viselése megkívánja. A kiegészítő tartozékokról a méretvevő kolléga tud felvilágosítást adni.

Kell külön betétet íratni a gyógycipőhöz?

A gyógycipők tartozéka egy egyedi méretvétellel készülő betét. Az orvos azonban indokolt esetben felírhat egyedi ortézist a cipője mellé. Amennyiben ilyen vényt is ír az orvos, időpont kéréskor jelezze ezt az ügyfélszolgálatunkon a megfelelő időtartamú időpont kiadása érdekében.

Lejárt a közgyógy igazolványom, mi a teendőm?

Amennyiben a cipő átadásakor nincs érvényes közgyógyigazolványa, úgy a jogszabályban rögzített térítési díjat kell fizetnie. Kérjük, figyelje az igazolvány lejárati idejét és kérvényezze annak cseréjét. A kérelmet a lakóhely szerinti illetékes járási hivatalhoz, a települési önkormányzat polgármesteri hivatalához, valamint a kormányablaknál lehet benyújtani. A kérelemhez formanyomtatványt kell használni, melyet az önkormányzat ügyfélszolgálati vagy szociális irodáján illetve a járási hivatalokban szerezhet be. Egyedi támogatás is kérhető az önkormányzattól. Ennek igénybevételéhez kérjen tájékoztatást a szakorvosától.

Meddig érvényes a szakorvosi beutaló?”

Általános gyakorlat alapján a szakorvosi beutaló a kiállításától számított 90 napon belül használható fel.

Meddig érvényes a vényem?”

A vény a felírástól számított 90 napig érvényes. Ez az Ön esetében azt jelenti, hogy eddig kell elindulnia a megrendelésnek a gyártás felé.

A vidéki vények Budapesten is érvényesek?”

Vények érvényessége az ország területén belül nincs korlátozva.

TERMÉKINFORMÁCIÓK

Gyártanak gyermekcipőt?”

Igen, széles termékkínálattal rendelkezünk egyedi gyártott gyermekcipőkből. A termékeinkből ízelítőt itt találhat: https://drorto.hu/egyedi-gyartasu-gyerekcipok-katalogusa/

Gyártanak cipőt bénult betegek számára?”

Cégünk kiemelten foglalkozik a bénult beteg ellátással. Akár segédeszköz befogadására alkalmas cipőt keres, akár extra megerősítésre (pl. berlini kéreg) van szüksége a cipőben, vagy segédeszközt és cipőt együtt szeretne elkészíttetni, forduljon bizalommal hozzánk! Egyedülálló modellválasztékkal és szaktudással állunk a bénulásos betegségekben szenvedő gyermekek és felnőttek rendelkezésére!

Gyártanak diabéteszes lábra is cipőt?”

Természetesen. Kiváló minőségű alapanyagokból, a szakma elvárásainak megfelelő cipőt és betétet is gyártunk. Termékválasztékunk egy részét itt is megtekintheti. https://drorto.hu/diabeteszes-cipok/

Milyen méretekben készülnek a gyerekcipők?”

Gyerekcipőink 18-40-es mérettartományban készülnek. Egyes modellek 42-es méretig is elérhetők.

Milyen méretekben készülnek a felnőtt cipők?”

Egyedi gyártású felnőtt cipőket 33-47-es méretben készítünk.


CIPŐÁTVÉTEL, REKLAMÁCIÓS KÉRDÉSEK

Mi a különbség a szavatosság és a jótállás között?”

Minőségi kifogás esetén szavatossági illetve jótállási igény érvényesíthető. Szavatosságnál és jótállásnál ugyanazokat az igényeket lehet érvényesíteni ( javítás, csere, árleszállítás, elállás a szerződéstől). Az eltérés abban van, hogy az eladó/ gyártó mennyi ideig köteles helytállni, illetve kit terhet a bizonyítási kötelezettség. A cipőkre vonatkozó reklamációs igényeket általános esetben a szavatossági jogok alapján intézheti el a vásárló. Az új Ptk. szerint a szavatosság ideje 2 év. A szavatossággal az eladó felelősséget vállal azért, hogy az eladáskor hibátlan terméket adott át a vevőnek, tehát nincs olyan rejlett hibája, amely csak későbbi fog kiderülni. Az első 6 hónap alatt a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a termék hibája fennállt-e már a vásárlás pillanatában is, vagy később – a fogyasztó általi helytelen használat miatt – keletkezett. 6 hónap után ez már a fogyasztó feladata. Az egy éves, illetve az egy évnél hosszabb kihordási idejű gyógyászati segédeszközök/egyedi gyógycipőkre, bruttó 10 000 Ft vételár felett; a 151/2003. (IX. 22.) Kormány. rendelet alapján a gyártónak kötelező jótállást vállalnia. A jótállás az eladó fokozott felelősségvállalása a hibás teljesítésért. A jótállás kedvező helyzetbe hozza a vásárlót: neki elég csak a hiba tényét bizonyítania, és az eladónak (a jótállásra kötelezettnek) kell bizonyítania, hogy a hiba nem állt fenn már a termék eladásakor is. A jótállás ideje 1 év. A forgalmazó köteles a fogyasztónak a fogyasztási cikkel együtt – külön kérés nélkül – jótállási jegyet átadni

Jótállás/szavatosság kihordási idő szerint

Normatív

Eü Emelt

Normatív KGY Eü Emelt

KGY

C-0

Jótállás Jótállás Szavatosság Szavatosság

C-1

Jótállás Jótállás Jótállás Jótállás

C-2

Jótállás Jótállás Szavatosság Szavatosság

C-3

Jótállás Jótállás Szavatosság

Szavatosság

C-4 Jótállás Jótállás Szavatosság

Szavatosság

C-5 Jótállás Jótállás Szavatosság

Szavatosság


Akkor most meddig terjeszthetek be minőségi kifogást a cipőre?

A jótállási idő 1 év. Ennek letelte után szavatossági igény érvényesíthető a vásárlás napjától számított 2 éven belül.. Kivétel képeznek a nem rendeltetésszerű használat miatt bekövetkező hibák. . Talp, sarok, cipőfűző, tépőzár elkopása nem ad alapot minőségi kifogásra!


Miért nem lett jó elsőre a cipőm?

Ahhoz, hogy pontos méretű, kényelmes legyen a cipőnk, esetenként utólagos igazításra lehet szükség. Akár melegebb idő vagy betegség miatt duzzadtabb lehet a láb, így eltérhetnek a méretek méretvételkor és átadáskor.


Átvettem a cipőt, de később problémás lett a viselése. Mit tehetek?

A cipőt annak átvételekor az üzletben hordani kell, és csak akkor szabad átvenni, ha nem jelentkezik hibája. Ha helyben megoldható, a méretvevő kolléga korrigálja a cipőt vagy a benne levő betétet az Ön lábához. Ha kifizette a cipő térítési díját, nyugtát vagy számlát kap, és egy írásos tájékoztatót a cipő használhatóságára, garanciájára vonatkozóan és arról, hogy ez a cipő személyesen az Ön használatára készült. A cipő első hordásával kapcsolatos tudnivalókat a méretvevő kolléga kötelessége elmondani Önnek.
Ha átvételkor mégsem derül ki a cipő konstrukciós problémája, Önnek 1 hónapon belül lehetősége van a cipőt visszahozni, azon módosítást kérni. Későbbi időpontban állapotváltozásra hivatkozva kérhet új cipőt. Ennek felírását az orvosával kell egyeztetnie. Nagyon fontos tehát, hogy a cipőt annak átvétele után azonnal kezdje el viselni! Amennyiben problémát tapasztal, minél előbb rendezze az átvétel helyén.


Beázott a cipőm. Cserélhető a szavatossági határidőn belül?

A cipő átadásakor és a vevőtájékoztatóban rögzítetten is szerepel, hogy a termékek csak mérsékelten vízállóak, hiszen bőrből készülnek. A cipő vízáteresztő képességét impregnáló szerrel tudja növelni, melyet az üzleteinkben is megvásárolhat. A beázás nem reklamációs ok.


III. Egyedi méltányossági kérelemmel kapcsolatos kérdések:

Milyen dokumentumok szükségesek az egyedi méltányossági kérelemhez?

  • a biztosított vagy törvényes képviselőjének írásos kérelme, amely tartalmazza a személyes adatokat, a TAJ számot és a kért gyógyászati segédeszköz nevét
  • jövedelemigazolás
  • „Teljes ár” jogcímen kiállított vény
  • három hónapnál nem régebbi kórtörténeti összefoglaló, amely igazolja, hogy a biztosított kizárólag az igényelt termékkel látható el.
  • A kezelő szakorvos javaslata, amelyből megállapítható a gyógyászati segédeszköz neve, mennyisége, az eszköz szükségességének indokoltsága, a támogatás időtartama, valamint az, hogy a biztosított miért nem látható el a külön jogszabály szerint támogatott gyógyászati segédeszközzel.
  • A kezelő szakorvos nyilatkozata arról, hogy a biztosított mikor kapott utoljára a kért eszközzel azonos funkciójú, tb támogatással rendelt gyógyászati segédeszközt.
  • Az eszköz magyarországi gyártójának vagy forgalmazójának árajánlata
  • Az eszköz megfelelőségét igazoló dokumentáció, valamint az eszköz ISO kódja.
  • Az eszköz magyarországi gyártójának vagy forgalmazójának nyilatkozata arról, hogy van-e a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárral társadalombiztosítási ártámogatás elszámolására kötött szerződése.


Honnan tudom beszerezni az egyedi méltányossági kérelemhez szükséges nyomtatványokat?
A szükséges nyomtatványok letölthetők honlapunkról, a letölthető dokumentumok menüpont alatt, vagy a NEAK honlapjáról IDE kattintva.

Hová kell benyújtani az egyedi méltányossági kérelmet?
Az alábbi címre kell ajánlott levélként beküldeni:

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

1139 Budapest, Váci út 73/A.

IV. Egyebek

Meddig érvényes egy vény?
Gyógyászati segédeszközök esetében 90 naptári nap.

Kell az orvosi rendelésekre beutaló?

Beutaló nem szükséges. Szakorvosaink rendeléseihez csupán időpontot kell egyeztetnie vevőszolgálatunkon (telefonon: 06 1 239 2380, e-mailban: ugyfelszolgalat@drorto.hu).


Van vidéken is kirendeltségük?

Budapesten kívül Hajdúszoboszlón van Dr. Orto Szaküzlet. Ezen kívül vidéken és Budapesten különböző egészségügyi intézményekben, meghatározott napokon szakembereink az egyedi ortopédiai eszközök és cipő méretvételét végzik. Szaküzleteink listáját és nyitva tartását ide kattintva, méretvételi helyeinket pedig ide kattintva tekintheti meg.


A Bauerfeind márka magyarországi képviseleteként bármely Bauerfeind termék beszerzése megoldható Önökön keresztül?

Igen. A Bauerfeind cég termékkínálata nagyon széles. A magyar piac mérete nem teszi lehetővé, hogy minden termékből minden méretet tartsunk üzleteinkben, így előfordulhat, hogy egy adott terméket a méretek pontos egyeztetése után, 50% előleg megfizetése mellett rendelünk meg.

Mennyi ideig kell várni a külön megrendelt Bauerfeind termékekre?

A megrendelt termékek beérkezési határideje 2-4 hét között lehet, a folyamatban levő szállítások függvényében.

Mit tehetek, ha gyorsan van szükségem egy megrendeléssel beszerezhető Bauerfeind termékekre?”

Amennyiben Önnek rövid határidővel lenne szüksége a megrendelt eszközre, kérheti az egyedi szállítást is, azonban ennek a költségét Önnek kell viselnie.


„Miért nem tudom telefonon elérni az üzleteiket?”

Az Ön gyorsabb, pontosabb, hatékonyabb tájékoztatása érdekében központi ügyfélszolgálatot működtetünk, ahol munkatársunk szakszerű, naprakész információkkal tud szolgálni árakkal, készletinformációkkal, termékismertetésekkel, és egyéb hasznos kérdésekkel kapcsolatban. Itt van lehetősége előzetes időpont egyeztetésre is valamennyi szaküzletünkbe. A telefonos ügyfélszolgálat segítségével tehermentesítettük szaküzletben dolgozó kollégáinkat, akik így több időt tudnak kedves vásárlóinkra fordítani.