LBT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Boka- láb ortézisek digitalizált gyártási technológiájának szakértő rendszere.

A támogatás összege: 710 459 776 Ft
A támogatás mértéke: 496 455 776 Ft
A Projekt befejezési dátuma: 2023. 02. 28
Projekt azonosító száma: 2018-1.3.1-VKE-2018-00013

A szülési károsodott gyermekek kezelésében és a bénulással járó stroke rehabilitációban az AFO (Ankle Foot Orthesis) kezelés nemzetközi szinten elfogadott. Az AFO 3 dimenzióban rögzíti és korrigálja a lábszárhoz képest a lábat. Hatását egyrészt a sarokcsont lábszárhoz képest történő pozicionálásával éri el, másrészt a lábra és a lábszárra ható talajerőket szabályozza. Fő funkciója a lábszár-boka-láb stabil, mégis dinamikus rögzítése, a bokaízület mozgásának szabályozása, a lábtartás korrekciója, ezen keresztül a láb másodlagos deformitásának megelőzése. A szenzomotorikus idegrendszeri hatás következtében a görcsös bénulás intenzitását csökkenti, normalizáció irányában befolyásolja .
Ez a hatás más eszközzel nem hozható létre, más módszerrel nem váltható ki.
Ez az eszköz a mai napig hagyományos módon, egyedileg készül.

A deformált lábról gipszminta készül. A lábról levett gipsz negatívból gipsz öntéssel pozitív minta készül. A pozitív gipszminta módosítása kézi faragással történik, amely során a készülő ortopédiai segédeszköz tulajdonságait és az elérendő célt is figyelembe vesszük. Az előkészített gipsz mintára polyethilen vagy polypropilen táblát felmelegítés után vákuum technológiával ványoljuk. Ezt a leványolt eszköz levágása, csiszolása, igény szerint bokaízülettel történő ellátása, bélelése, bandázsolása követi. Az eszközök nem standardizáltak, a különböző bénulás típusoknak megfelelően különböző kivitelűek.
Jelentős bizonytalansági tényező az ortopéd műszerész szaktudása, térlátása. Az eszközök egy része emiatt nem éri el az elvárható effektivitást.

A project célja a szubjektív faktor minimalizálása érdekében a méretvételi és gyártási eljárás digitalizálása és olyan döntéstámogató rendszer létrehozása, amely a legnagyobb effektivitású eszköz kiválasztását és gyártását teszi lehetővé.

LBT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Lábbetegségek és deformitások szerint tipizált kaptakészítésen alapuló gyógycipő gyártás

A Projekt azonosító száma: KFI_16-2017-0326
A megítélt támogatás összege: 106 440 348 Ft
A projekt elszámolható összköltsége: 202 747 595 Ft
A támogatói döntés dátuma: 2017.11.15.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt tárgya a szubjektív módon történő ortopéd kapta készítés kiváltása szakértői rendszer által támogatott professzionális kapta készítéssel. A LBT Kft. által az elmúlt évtizedekben elkészített és megőrzött egyedi kapták alapján a különböző betegség típusokhoz kapcsolódó láb deformitások meghatározása és kaptára történő leképezése segíti az ortopéd cipők optimális kialakítását, ily módon maximalizálja annak effektivitását. A kaptákról készült 3D szkennelés megfelelő számú mintát biztosít öntanuló rendszer létrehozásához. Kapta előállítása a döntéstámogató rendszer és a létrehozott adatbázis segítségével gyorsabb, hatékonyabb gyártást eredményes a szubjektív faktor minimalizálása mellett. Ha a projekt során megvalósul a szakértői rendszer segítségével megtervezett kapta, ez forradalmi fejlődést jelent az ortopéd cipők kialakításában.

A projekt feladata egy olyan technológia kifejlesztése, amelynek főbb jellemzői: az orvos-szakmai és betegigényeket egyaránt figyelembe veszi és eliminálja a cipész szubjektív megítélését a kapta előállítása során, így jobban lábra illeszkedő cipők készülhetnek és csökken a reklamációk száma. A számítógép szelekcióval csökken az elő-munka igény, így csökkennek a gyártási költségek és rövidülnek az átfutási idők.

Hosszú távon megoldást ad a szakmaiság biztosítására, miután a megfelelő szakképzés hiányában az ortopéd cipész szakma kihalóban van.

Lehetőséget biztosít komputer támogatással történő gyártásra.
A relatív olcsó előállítási költségek miatt a külföldi piacra történő ortopéd cipő gyártás lehetségessé válik.
A projektben cipészeti szakemberek, ortopéd orvosok és mérnök informatikusok vesznek részt.