312015júl
3D lábszkenner

3D lábszkenner

Ortopéd cipő készítése – objektív, standard, digitalizált méretvételi eljárással

láb méretvételi szkennerAz egyedi ortopéd cipők gyártásának egyik legfontosabb eleme a méretvétel. Ahhoz, hogy az ortopéd cipő a megfelelő kényelmet nyújtsa viselőjének, a méreteknek a lehető legpontosabbnak kell lenniük. A képzett ortopédiai cipészek méretvételkor a lábrajzon jelölik meg a jellemző hosszúsági-, bőség-, illetve szélességi méreteket. Tehát a láb azon jellegzetes pontjait és területeit, amelyeket a kaptafa, illetve a cipő készítésekor figyelembe kell venni.

A nagyon bonyolult lábdeformitások esetén gipsz mintavételt készítenek, amely a méretvétel klasszikus módja. Ez az eljárás rögzíti a láb térbeli elhelyezkedésének valamennyi olyan információját, amely szükséges a kaptafa elkészítéséhez.

A jó ortopéd cipő lelke az egyedi talpbetét. Speciális talpbetét készítéséhez a láb talpi részéről gipsszel, vagy belépő hab segítségével vesznek mintát.

A gipszes méretvétel pontossága nem tökéletes, elsősorban azért, mert a gipszminta a levételkor deformálódhat. A méretvételi pontatlanságok kiküszöbölésének érdekében, az ellátás színvonalának további emelésért bevezettük az INFOOT – 3 dimenziós optikai lézer láb-szkenner használatát az ortopéd cipők méretvételekor. A szkenner elektronikus úton objektív, térbeli adatokat szolgáltat a lábról, és azokat számítógépen tárolja. A legbonyolultabb deformitású lábról is milliméter pontosságú mintát készít.
Az INFOOT rendszer a mérés befejeztével automatikusan generálja azokat az adatokat, amelyek a kaptafa kiválasztásához, készítéséhez szükségesek (lábhossz, bütyökbőség, lábszélesség, marbőség, sarok- szélesség, sarokbőség, ajánlott cipőhossz, stb…). Ezen kívül ajánlatot készít azon modellekről, amelyek a betegnek megfelelőek, illetve kiszűri azokat a cipő modelleket és kaptafa formákat, amelyek nem használhatók. A szkennelt adatok a láb morfológiai elemzésére, kutatási célokra is használhatóak.

Sarokbőség referenciapont meghatározása és konkrét jelölése

Digitális láb minta

3 Dimenziós méretvétel ortopéd cipőhöz

A program 3 dimenziós formátumban jeleníti meg a lábat. A képet elforgathatjuk, nagyíthatjuk, és különböző grafikai megjelenítésére is lehetőségünk van. A különböző referencia pontokat (pl. külső és belső bütyökpont) szükség esetén tudjuk módosítani, illetve új referencia pontokat meghatározni. Az eljárás kiküszöböli a kézi mérés pontatlanságát, így a kaptafákat valóban a láb pontos méretének megfelelően tudjuk kialakítani.