22015júl

A sport veszélyes üzem!

A sportolás, a mozgás magában hordozza az esetleges sérülések, balesetek lehetőségét. Van aki sportolás közben már megsérült, van aki már gyógyulóban van és van akinek csak ezután lesz valamilyen balesete. Akkor miért sportolunk? Azért, mert a mozgás maga az élet, azért mert karbantartja egészségünket, no meg azért mert élvezetes szórakozás. A sportsérülések megelőzése, az ízületi bántalmak műtéti és hagyományos kezelése az utóbbi évtizedekben alaposan átalakult. Az orvosok megtanulták, hogy a tökéletes rögzítés, mint például a végtag begipszelése elsősorban a csonttörések gyógyulását szolgálja, ezzel szemben az ízületi porc a gipsz alatt inkább szenved, mint gyógyul. Az ízületi elváltozások, szalag szakadások, húzódások esetében érdemesebb olyan ortopéd segédeszközöket alkalmazni, amely a beteg ízületnek csak azt a mozgását korlátozza, amelyik károsodott, azokat az erőket semlegesíti a szalagok védelmében, amelyek a megnyúlásuk irányában hatnának.

Például a bokasérülések ellátására akár a társadalombiztosítás támogatásával is adható olyan segédeszköz, amely az enyhébb bokaszalag sérüléseket meggyógyítja. Persze tudjuk azt is, hogy a szalagsérülések után a rásérülés veszélye igen nagy, és ezekben az eszközökben sportolni nem lehet. Végre Magyarországon is megjelentek azok a sportolást segítő segédeszközök, amelyek a sérült ízületet védik, a rásérülés veszélyét csökkentik. A Dr ORTO Egészségszalonban bárki választhat magának a kedvenc sportjához is illő segédeszközt, amely megvédi egészségét, hiszen másfajta segédeszköz szükséges például a teniszhez vagy a röplabdához és más a kontaktsportokhoz!

A műtétek utáni ellátás is alaposan átalakult! Míg korábban mondjuk egy térdízületi szalagpótlás után a végtagot begipszelték, óvták a mozgástól, addig manapság már a műtét másnapjától kezdve megindul a gyógytorna, az ízület mozgatása. A műtét után azonnal elkezdhető rehabilitációt a finomabb, átgondoltabb műtéti eljárások kifejlesztése, illetve a térdre felhelyezhető műtét utáni rögzítők kialakítása tette lehetővé. Ezek az eszközök nem csak a gyorsabb gyógyulást szolgálják, de a beteg komfortérzete is javul általuk. Egy jó térdrögzítővel a műtét után a sportból való kiesés ideje alaposan lerövidíthető. Persze ne gondolja senki azt, hogy a gyógyászati segédeszközök oly módon védenek mint egy bukósisak! Az óvatosság a használatuk mellett is kötelező. A márkás segédeszközök fejlesztői egyre jobb és jobb minőségű termékekkel állnak elő. A Dr Orto Egészségszalonban természetesen megtalálhatja a legkorszerűbb, legújabb fejlesztésű eszközöket.

A korral előrehaladva mindannyiunk ízülete kissé megkopik, itt-ott fájdalmassá válik a mégoly élvezetes mozgás, a sportolás, egyre gyakrabban gyulladnak be ízületeink, inaink. Az a baj, ha ilyenkor a mozgást abbahagyjuk, akkor az ízületi problémák megsokasodnak, ráadásul a mozgáshiány miatt gyakran a testsúly is gyarapodásnak indul. A fájdalmak a speciálisan kialakított segédeszközök segítségével kikapcsolhatók, a kopásos eltérések lelassíthatók. Például a gerinc fájdalmas mikro mozgásait kikapcsoló fűzővel, akár csúcsteljesítményekre is képesek lehetünk, míg nélküle minden mozdulat fájhat.

Azt, hogy kinek milyen segédeszközre van szüksége nehéz eldönteni! Kérdezze meg orvosát, kérje ki tanácsát. A Dr. Orto Egészségszalonban természetesen nem csak korszerű segédeszközökkel, de szaktanácsadással is várják a Szent István körút 24-ben.

Dr. Rőze M