62015júl

Minden, amit tudnia kell a lúdtalpról!

Letölthető cikk kattintson a szövegre: Miért lúdtalpas a gyermek? DR. MEZŐ RÓBERT


1/ A lúdtalp népbetegségnek számít, a lakosság jelentős része szenved a talp hosszanti irányú boltozatának megsüllyedésétől. Ez a lúdtalp.

2/ A „lúdtalp” kifejezés magyar szó, tulajdonképpen hungarikum, mivel sehol a világban nem használják. A nemzetközi irodalomban és az orvosi nyelvben ezt a fajta elváltozást lapos lábnak („flatfoot, pes planus”) nevezik.

3/ A deformitások és panaszok az újszülött kortól kezdve az élet bármely szakaszában előfordulhatnak, ám az újszülött talpa még teljesen egyenes, a láb boltozatos szerkezete csak 1-2 éves korban alakul ki. Ezért lúdtalpról csak a már járni tudó kisgyermekeknél beszélhetünk.

4/ Így is észrevehető! A lúdtalpas gyermek hosszanti lábboltozata lelapult, talplenyomatának képén a középső rész kitöltött.

5/ Előzze meg! Gyerekkorban ne erőltessük a korai felállást, járást! Várja meg, míg a gyermek magától teszi! Fordítsunk gondot az izomzat erősítésére, különösen hasznos az egyenetlen talajon való mezítlábas járás.

6/ Tudta, hogy kamasz és felnőttkorban a túlsúly, a felnőttkorban a terhesség és állómunkával járó szakmák is okozhatják a lúdtalpat.

7/ Ha már kialakult… A lúdtalp jól korrigálható a boltozatot alátámasztó lúdtalpbetéttel. Ha jó a betét, a test súlya a betéten nyugszik, tehermentesítve ezzel a fáradt tartószalagokat.

8/ Lábtorna, gyógytorna segítségével is javítható a lúdtalp, célja a zsugorodott szalagok nyújtása, az izmok erősítése.

9/ Ne hanyagolja el a lúdtalpát, mert komoly szövődményei is lehetnek, mint például az ízületi gyulladás, ízületi kopás, bütyök, kalapácsujj, derékfájás.

10/ Bringázzon! A rendszeres kerékpározás statikailag kíméli a lábat, egyes ortopédiai betegségek esetén.