282015júl
Egyedi ortézisek készítése

Egyedi ortézisek készítése

pontos célmeghatározás

pontos célmeghatározás

Az ortézis rögzít, támaszt, tehermentesít, illetve a kiesett működést pótolja. Egy-egy testrész tehermentesítésével segítik a gyógyulást. Nem gyógyítható egészségkárosodások esetén az ortézisek támogatják az érintett testrészt.

Részben pótolni tudják a kiesett funkciókat, alkalmazásukkal megelőzhetők a következményes károsodások – amelyek például a hibás tartás vagy testhelyzet következében alakulnának ki. Az ortézisek segíthetik megakadályozni az érintett testrész kopását.

Az ortézisek testen viselt gyógyászati segédeszközök. Ide tartoznak például a boka-, térd-, váll-, kéz-, és csuklórögzítő termékek.

Gyógyászati segédeszköz készítők

Ortézis készítés

Az ortézisek többféle méretben és színben kaphatóak. Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb terméket kiválasszuk, pontosan ismernünk kell a probléma forrását. Például a sportsérülésből eredő rándulásra, ficamra egészen más megoldások lehetnek megfelelőek, mint az ízületi megbetegedésből adódó fájdalmakra.

Lehetőség szerint ne magunk döntsük el, hogy melyik a legmegfelelőbb. Keressünk fel ortopéd- vagy sportorvost, aki megállapítja a probléma súlyosságát és az elérendő célt a gyógyulásban. Szakértő csapatával (gyógytornász, ortopédiai műszerész, fizikoterapeuta segítségével) meghatározza, hogy az ortézis milyen funkciók ellátására legyen alkalmas. Az ortézis kiválasztásánál nagyon fontosak a beteg igényei. Figyelembe kell venni a beteg napi tevékenységét, a kitűzött terápiás célt és a páciens egyéni igényeit.

Ha a szakorvos egyedileg készített segédeszközt javasol, az elkészítés során fontos a megfelelő anyagok kiválasztása és az eszköz külső megjelenésének esztétikus kialakítása is. Az egyedi ortéziseket szakképzett ortopédiai műszerészek készítik. Ehhez gyógyászati segédeszköz üzletet kell felkeresni, de ma már sok szakrendelőben, kórházban is rendelkezésre állnak ilyen szakemberek.

Az egyedi ortéziskészítés folyamata
1. Vizsgálat

1. Vizsgálat

2. Megoldási javaslat

2. Ellátási javaslat

Méretvétel

3. Méretvétel

 

4. Gyártás

4. Gyártás

Ellenőrzés

5. Ellenőrzés

6. Véglegesítés, Kontroll

6. Véglegesítés, kontroll