312015júl
Ortopédiai segédeszközök, művégtagellátás

Ortopédiai segédeszközök, művégtagellátás

Az ortopédia hátteréről

Mind az aktív (izom), mind a passzív mozgásszerveknek (ízület, csontrendszer) számos veleszületett és szerzett megbetegedése fordul elő. Az ortopédia a tartó- és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett elváltozásaival foglalkozik. A végtagok csontjainak és ízületeinek betegségei, az izombetegségek egy része, valamint a gerinc csigolyáinak és a környező lágy részeknek az elváltozásai tartoznak e szakterülethez.

A hosszan tartó fájdalom és a mozgáskorlátozottság hátterében leggyakrabban a csont- és izomrendszer betegségei állnak. Noha e szervrendszer alkotórészeit a mozgás erősíti, gyakorta érik sérülések, illetve károsítja gyulladás vagy kopás. A csontok, izmok és ízületek sérülései rendkívül gyakoriak, súlyosságuk az enyhe izomhúzódásoktól az ízületi szalaghúzódásokon, az ízületi ficamokon át, egészen a csonttörésekig terjed.

Az erős mechanikai hatásra (például balesetben) bekövetkezett sérülés, törés, rándulás, ficam, szakadás stb. gyógyítása a helyreállító ortopédia feladata. Részben gyógyászati segédeszközök segítségével, részben műtéti eljárásokkal igyekszik a normális mozgásfunkciókat, illetve az alaki viszonyokat a csontok, izmok, inak, ízületek, ínhüvelyek és a többi kiegészítő mozgásszerv területén helyreállítani.

A mozgásszervi betegségek egy másik része belgyógyászati eredetű és a reumatológia körébe tartozik.

Protézis és ortézis, avagy testközeli eszközök az ortopédiában

 Az ortopédiában az úgynevezett testközeli eszközöket két fő csoportra oszthatjuk:

  • a hiányzó végtagot pótló protézisekre,
  • és a funkciójában átmenetileg korlátozott testrész működését, kezelését könnyítő ortézisekre.
egyedi lábprotézis, művégtag

Protézissel is teljes élet

Művégtag ellátás, protézis készítés

Cégünk elsősorban lábprotézisek (műlábak) gyártásával foglalkozik magas színvonalon. A protézisek jellemzői, hogy csak egyedileg készíthetőek.

A protézis olyan művi berendezés, amely:

  • a hiányzó végtagot pótolja
  • kozmetikai szempontok figyelembevételével készül, vagyis küllemében az ép láb formájára formázzák
  • funkcionális szempontoknak is megfelel, vagyis egy ép láb feladatait látja el: járás, állás, üléskor térdhajlítás.

A művégtag használatához fokozatosan kell hozzászoktatni a pácienst. Ehhez szakmai oldalról csapatmunka szükséges, melyben részt vesz a rehabilitációs szakorvos, a gyógytornász, és a művégtagot készítő ortopédiai műszerész. Ez a szakmai team (csapat) mindvégig azon fáradozik, hogy a páciens minél teljesebb, minőségi életet tudjon élni a számára készített művégtaggal.

Ortézisek, rögzítők

Az ortézis rögzít, támaszt, tehermentesít, illetve a kiesett működést pótolja. Ebbe a csoportba tartoznak a térd-, váll-, kéz-, és csuklórögzítő termékek. Többféle méretben és színben kaphatóak. A megfelelő termék kiválasztásához pontosan kell tudni a probléma forrását (pl.: sportsérülésből eredő rándulás, ficam, vagy ízületi megbetegedésből adódó fájdalomról van-e szó). Érdemes a gyógyászati segédeszköz szaküzletben dolgozó szakemberek (gyógyászati segédeszköz eladók, ortopédiai műszerészek) tanácsát kérni vásárláskor.

Az LBT két évtizedes szakmai tapasztalata és egyedi gyártásra szakosodott műhelye garancia arra, hogy a legtöbb mozgásszervi problémára tud hatékony megoldást kínálni. Az általunk készített eszközök palettája a lúdtápbetéttől az egyedileg készített rögzítőkön keresztül, a szülési agykárosodott gyermekek és bénult betegek ellátásáig, minden mozgásszervi betegség segédeszközét tartalmazza.

Magasan képzett ortopédiai műszerészeink segítségével mindent elkövetünk, hogy az átmenetileg mozgásukban korlátozott, vagy véglegesen mozgássérült betegeinket megfelelő segédeszközzel lássuk el.