312015júl
Milyen talpbetétet használjunk?

Milyen talpbetétet használjunk?

Óriási a kínálat, nehéz eligazodni a talp- és lúdtalpbetétek, sarokemelők erdejében. Patikákban, illatszerüzletekben, cipőboltokban is kaphatóak, és mind komfortosabb cipőviselést, és lábfájás enyhítést ígérnek. De melyiket válasszuk? És mikor kell egyáltalán használnunk őket?

1. Hogyan válasszunk talpbetétet?

Zselés talpbetét és sarokék

Zselés talpbetét és sarokék

Fontos, hogy ne keverjük össze a talpbetétet a lúdtalpbetéttel.

A talpbetét kizárólag kényelmi célokat szolgál. Elűzi a kellemetlen szagokat, magába szívja a nedvességet, illetve egy-két típus tompítja az erős lépéseinkből származó, csontozatra gyakorolt ütést. A talpbetétek konfekció méretben kaphatók, és félévente ajánlatos őket higiéniai szempontból cserélni.
A lúdtalpbetét viszont korrekciós betét. A láb deformitását, a statikai elváltozásokat ellensúlyozza álláskor és járáskor. Ezzel a lábbetegségek tüneteit enyhíti. Jellemzően egyedileg készítik, vagy a félkész betétet a láb adottságaihoz igazítják (adaptálás).

 2. Milyen a jó talpbetét?

  • Könnyű
  • Lábkövető
  • Az Ön lábméretének megfelelő mértezésű, mert ha 4-5 különböző méretű lábra is jó a gyártó szerint a talpbetét, valószínűleg a nyomáspontok nem ugyanoda esnek majd
  • Tehermentesítse a sarkat, mert a saroktáji fájdalmak gyakrabban fordulnak elő, mint a lúdtalpból eredő fájdalmak.
  • A láb elülső részét se nyomja

 3. Mikor használjunk lúdtalpbetétet?

Lúdtalpbetétet csak ortopéd szakorvos javaslatára kezdjünk el használni. A szakorvos tudja megállapítani, hogy valóban szükséges-e a lúdtalpbetét viselése, és azt is, hogy milyen típusú lúdtalpbetét megfelelő a számunkra.
 

4. Milyen panaszokat okozhat a láb deformitása?

A haránt boltozati és hosszboltozati süllyedés kellemetlen, sokszor elviselhetetlen talp, láb-, térd- és gerincfájdalmat eredményezhet. Ez abból adódik, hogy testünk tengelye eltér a kiegyensúlyozottól, és ez túlterhelést okozhat egyes területeken.


5. Honnan veszem észre, ha haránt boltozat vagy hosszboltozat süllyedésem van?

Amikor vizes lábbal a padlóra, fürdőszobaszőnyegre lépünk, láthatjuk a lenyomatából. A lúdtalpasnak (szaknyelven hosszboltozat süllyedés) nincs boltíve a sarka és a nagylábujja között.
A haránt boltozati süllyedés pedig azt jelenti, hogy a talpa első felén, a lábközépcsontokon jár az ember, és nem oszlik el a testsúly egyenletesen a lábon. Főleg akkor alakul ki, ha sokat hordunk magas sarkú cipőt.
A szakember kétféle módon vizsgálhatja meg a pácienst. A hagyományos módszer során úgynevezett podoszkópra állítja a beteget mezítláb. A podoszkóp egy dobogó, amelynek teteje átlátszó üveglap, alja pedig tükör. A szakember így térben látja a lábat, és meg tudja figyelni a talp terhelés közbeni nyomásviszonyait.
A szakember alkalmazhatja a modernebb diagnosztikai módszert, a pedobarográfiát is. Ilyenkor egy számítógép segítségével nyomástérképet készít a talpról. Ezután kielemzi a nyomáseloszlási görbéket, amelyek megmutatják, hogy lábunk mely részére nehezedünk túlságosan. A vizsgálati eredmények alapján készíti el személyre szabottan a tehermentesítő és korrigáló talpbetétünket.

6. Hogyan kellene helyesen állni?

Három alappilléren: a sarkunkon, valamint az egyes és ötös ujj metatarzuszán (a lábfej vázát alkotják a lábtőcsontokkal együtt) osszuk szét egyenletesen a súlyunkat. Ekkor terhelődik kiegyensúlyozottan a testünk tengelye. Sajnos a súlytöbblet is módosíthatja a tartásunkat és ezzel a talp nyomásviszonyait. Ennek következtében haránt boltozati süllyedés alakulhat ki.
 

7. A helytelen cipőt okolhatjuk-e deformitásért?

Ezen vitatkoznak a szakértők, ugyanis nem bizonyítható egyértelműen. Az biztos, hogy nem tesz jót a lábnak és a testtartásnak a túl hegyes orrú, magas sarkú cipő gyakori viselése. De ha csak a lábbeli okozná a lúdtalpat, akkor a férfiaknak mitől lenne lábdeformitása?

8. Mivel előzhető meg a lúdtalp?

Mivel leginkább a genetikát hibáztathatjuk érte, a kialakulás elkerüléséért nem sokat tehetünk. A talpizom erősítésével azonban elősegíthetjük, hogy ritkábban legyenek lábpanaszaink. Egy megfelelő lábizomzat képes kompenzálni a deformitásokat is.
Erősítő gyakorlatok:
  • Járkáljunk minél többet mezítláb nem egyenletes talajon, például kavicson.
  • Szedjünk fel apró tárgyakat (dobókockát, tollat, radírt, stb.) a lábujjainkkal.
  • Sétáljunk felváltva a külső és a belső talpélen.

9. Mikor kell orvoshoz fordulni a problémáinkkal?

Ha csak néha-néha fáj a lábunk, próbáljuk megfigyelni, hogy mi okozhatja. Például melyik cipőt viseltük tartósan a fájdalom érzet előtt, másik cipőben is jelentkezik-e a fájdalom, stb. Ha nagy valószínűséggel a cipőt hibáztathatjuk, akkor kényelmi talpbetéttel, sarokpárnával, vagy ehhez hasonló segédeszközökkel javíthatunk a helyzeten. Végső esetben ne hordjuk tovább a fájdalmat okozó lábbelit.
Viszont ha három hónap alatt 5-6 alkalomnál többször tapasztalunk minden különösebb indok – pl.: túlerőltetés, kényelmetlen cipő – nélküli fájdalmat a láb valamelyik részén, akkor már érdemes felkeresni egy ortopéd szakorvost.

 

10. Minden cipőbe ajánlatos lúdtalpbetétet tenni?

Starflex lúdtalpbetét

Starflex szénszálas műanyag lúdtalpbetét

Amennyiben a szakorvos lúdtalpbetét használatát javasolta számunkra, úgy minden lehetséges helyzetben viseljük. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem minden típusú lúdtalpbetét alkalmas valamennyi fazonú cipőben történő használatra. A talpbetétek ugyanis szélességükben, hosszukban és vastagságukban is különböznek egymástól. A szakorvos konkrét lúdtalpbetétet fog javasolni számunkra. Így a lúdtalpbetét típusának ismeretében előzetesen információt kérhetünk a gyógyászati segédeszköz boltban, hogy milyen cipőben fogjuk tudni ezt jól használni. A lúdtalpbetét készíttetéséhez már érdemes azt a cipőt magunkkal vinni, amelyben a legtöbbet fogjuk használni.