152015júl
Mi is az a reuma?

Mi is az a reuma? Mi is az a reuma?

reuma

A mozgásszervek fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó állapotait és betegségeit felölelő tünetcsoport. A „reuma” kifejezés 100 különféle ízületi és izomelváltozás összefoglaló neve. A köznyelvben elterjedt szó magában foglalja az összes kopásos, degeneratív elváltozást, az ízületek gyulladását, a gerincbetegségeket, a köszvényt, a csontritkulást, de a más társuló ízületi panaszokat is. Halálokként ugyan nem szerepel a statisztikában, de az életminőséget jelentősen rontja, és 5-10 évvel megrövidítheti a várható élettartamot.

Mik a reuma tünetei?

 • étvágytalanság
 • hőemelkedés
 • duzzanat, bőrpír
 • reggeli ízületi merevség
 • intenzív éjszakai izzadás
 •  indokolatlan izom- és ízületi fájdalmak
 •  súlyosabb esetben ízületi deformálódás

 Artózis

Az artózis a leggyakoribb ízületi megbetegedés, mely komoly reumás panaszokat okozhat. Az ízület degeneratív elváltozása jellemzi, mely leggyakrabban a közép- és időskorúak körében jellemző. A hetven fölötti lakosság körülbelül 70%-át érinti, de csupán a felüknél jelentkeznek a jellegzetes tünetek. Az artózis az ízületi porc folyamatos kopását, állapotának romlását jelenti, valamint azt az elváltozást, amely környező szövetekben jön létre az eredeti betegség következményeképpen. Egy vagy több ízületet érint, de az egész testre nem terjed ki. Nem alakul ki belőle arthritisz. Csak az ízületeket érinti.artritis

Reumatoid artritisz

Hosszú lefolyású, a z egész szervezetre kiterjedő gyulladásos kórfolyamat, melynek során az ízületek tönkremennek. Akár rokkantságot is okozhat. Jellemző az ízületek fájdalma, merevsége, duzzanata, valamint funkcióik elveszítése. Oka egyelőre ismeretlen, de az eddigi kutatások autoimmun folyamatokra engednek következtetni. Ilyenkor a reggeli felkelés okozza a legnagyobb nehézségeket, hiszen akár félóráig is eltarthat, mire a szervezet bemelegszik. Jellemzőek a bőrön jól tapintható reumás csomók is. Kialakulhat belőle artrózis. Az egész testre kiterjedhet. A világ lakosságának átlagosan 1%-át érinti. Magyarországon a betegek számát 100-120 ezerre becsülik. Többnyire 35-55 éves korban kezdődik – de bármely életkorban előfordulhat. Nők esetében 3-4-szer gyakoribb az előfordulása.A reuma kezelése

reuma kezelése

A reuma kezelése elsősorban a betegség okozta fájdalom enyhítését célozza meg. Az előrehaladott, komoly deformitással járó állapotot visszafordítani nem lehet, de még ilyenkor is feltétlenül érdemes kipróbálni az alább felsorolt módszereket, hiszen a folyamat előrehaladásának üteme és súlyossága mérsékelhető.

Gyógyszeres kezelés az esetek többségében – legalábbis átmenetileg – elengedhetetlen.

Gyógyászati segédeszközök használata a fájdalom csillapításában és a mozgás korlátozottságának javításában is segít.

Fürdők: jó fájdalom- és gyulladáscsökkentő a holt-tengeri sós fürdő. A gyógyvizek közül a kénes és az izotópos vizek hatásosak.

Iszappakolás: gyulladáscsökkentő hatású, az agyag segít megszüntetni a duzzanatot, gyorsítja az ízületi folyadék felszívódását, és enyhíti a fájdalmat.

Elektroterápia: A rövidhullám, a lágylézer-terápia, az ultrahang és a magnetoterápia javítja az ízületek vérkeringését, és felgyorsítja a gyulladásos sejtek és a gyulladást kiváltó anyagok elszállítását.

Masszázs: Az akut gyulladásos időszakban nyirokmasszázst, krónikus időszakban, kopásos ízületi elváltozások és anyagcsere-betegségek gyógyításakor pedig a rendszeres teljes testmasszázst célszerű alkalmazni.

Mozgásterápia: Javítja az ízületek és izmok tápláltságát, a megfelelő ütemű salakanyag-elszállítás és stabilizálja az ízületeket. Legalkalmasabb az egyénre szabott gyógytorna, de kitűnő a csoportos jóga és tánc, a séta, a biciklizés és az ízületeket tehermentesítő víz alatti torna is.


Mit tehet reumásként a jobb közérzete érdekében?

 • Változtasson táplálkozási szokásain (a nyers növényi táplálék arányának növelésével, több hal fogyasztásával, több vitamin és ásványi anyag bevitelével)
 •  Súlycsökkentéssel
 •  A dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzésével
 • Tartós és egyoldalú terhelések kiküszöbölésével az ízületek védelme érdekében
 • Végezzen hetente több alkalommal aktív mozgást
 • Végezzen ízületi tornát.