202015júl

Reumás lábproblémák

Gyógyászati segédeszközök reumás lábproblémákra

A lábproblémákkal küzdő idős emberek sokszor a lábméretüknél nagyobb cipőt, vagy puha, ám utcai viseletre alkalmatlan mamuszt viselnek, ami nem szorítja, irritálja a deformálódott területet. A kisebb csontkinövéssel járó kellemetlenségek, fájdalmak csökkentésében fontos szerepe van a láb boltozatos szerkezetét helyreállító lúdtalpbetét mindennapi viselésének. Nem mindegy azonban, milyen a betét. Viseléséről alapos vizsgálatok után ortopéd orvos dönt.

Betétek

 

Thermoplasztikus-betet

Thermoplasztikus betét: A láb harán- és hosszboltozatának emelésére szolgáló speciális, üvegszál erősítésű műanyagból készülő lúdtalpbetét, amely 60-70 C° hőmérsékleten egyedi betétté alakítható. Sarokrésze mindössze 1 mm vastag, ezért nem emeli ki a sarkat a cipőből. Szokásos utcai viselésre szolgál. A betét lábhoz-, a láb deformitásához való igazítását csak szakember végezheti! A lábat fokozatosan kell hozzászoktatni a betét viseléséhez.



szendvics T

Kényelmi betétek: Elsősorban a lábközépi fájdalom enyhítését szolgálják. Csökkentik a láb talajra érkezésekor ébredő erőket. A szilikon-, gél kivitelű talpbélések rezgéscsillapító hatásúak, ily módon csökkentik az alsó végtagi ízületek, a gerinc igénybevételét.




Sarokbetétek

Viscoheel

ViscoHeel K: viszkoelasztikus sarokék oldalsó magasítással, az ízületek, szalagok, izmok és inak tehermentesítésére, O- vagy X-állású sarokcsont esetén.

ViscoHeel N: Viszkoelasztikus sarokbetét az alsó végtag ízületeinek mozgásbeszűkülése, Achilles-ín panaszok esetén, illetve 1 cm-t meg nem haladó végtaghossz különbségek kiegyenlítésére. A ViscoHeel felülete nem csúszik, kényelmesen hordható utcai-, sport- és munkacipőben is.

Deformációval járó problémák kezelése

kalapácsujj kezelő

Kalapácsujj: a hossz és haránt boltozat süllyedések vagy ízületi gyulladások eredményeként is létrejöhet. A láb 2-5. ujjai a lábhát felé előreemelkednek, és a cipőben nyomódnak. A nyomáspontokon gyakran alakul ki fájdalmas bőrkeményedés, tyúkszem. A különféle lábujjgyűrűk és szilikonos lábujjvédő sapkák változatosan beilleszthetők a nyomás helyének kipárnázásához. Orvosolják, enyhítik a bőrkeményedés, a tyúkszem  és vízhólyag kialakulását.

Valguloc

A bütyök: az öregujjhoz tartozó lábközépcsonton kialakuló csontkinövés, melynek oka a láb statikai megbetegedése és az öregujj félficamos helyzete. A láb statikai helyzetének, a ráeső súly eloszlásának a megváltozása következtében ugyanis a lábfej és lábujjak tövénél kiszélesedik, a megváltozott nyomás hatására az inak a nagylábujjat a másik négy ujj felé húzzák. A csontkinövés és a megduzzadt ízületek örökös kényelmetlenséget, fájdalmat okoznak a mindennapokban, gyakran a cipő viselését is akadályozzák. A bütyök fokozatos kialakulását az idős korosztálynál a többféle ízületi gyulladás is felgyorsítja. Ha bütyök még nem torzította el teljesen a lábfejet a nappali és éjszakai bütyökkorrigálók használata megakadályozza a nagylábujj további elhajlítását.

A különféle lábproblémák – a bőrkeményedéstől a tyúkszemig, a benőtt körömtől a bütyökig, a berepedt saroktól a gombás fertőzésekig – megnehezítik a járást, így akár az életvitelt is korlátozzák.
A láb nyomáspontján kialakult fájdalmas bőrkeményedés csak olyan módon tehermentesíthető, ha a cipőt a fájdalmas résztől elemeljük. Ha csak alkalmanként fáj, vagy ideiglenes védelemre van szükség, válasszon párnázó termékeket vagy tapaszt.