242015júl
A bénult és mozgássérült betegek mindennapi segédeszközei

A bénult és mozgássérült betegek mindennapi segédeszközei

A bénult, vagy mozgássérült  betegek önbecsülését nagymértékben befolyásolja az önellátás képessége. Egészségügyi szakemberek (szakorvosok, gyógytornászok, ortopédiai műszerészek) segítségével és a páciens egyedi igényeinek figyelembe vételével segítünk kialakítani a megszokottat közelítő életvitel körülményeit.  Az eszköz szakszerű kiválasztása és használatának betanítása egyaránt fontos. Csak így valósulhat meg a beteg minél teljesebb önállósága.

Járóbotok, mankók, járókeretek, rollátorok a sérült láb részleges tehermentesítésére, valamint a mozgáskoordinációs zavarok és a járóképesség javítására alkalmasak. A járóbotok egy fogantyúból és egy gumi záródással ellátott csőből (támbotból) állnak.  A mankók annyiban különböznek a járóbotoktól, hogy azok hónaljban támasztanak. Általában alsóvégtag műtétek, amputációk után, vagy csonttörés (gipszelt vagy sínbe tett végtag) esetén szokták alkalmazni.

jarokeret

Járókeret

A járókeretet járás közben emelni kell az előrehaladáshoz, ezért fontos, hogy súlya könnyű legyen.
A rollátor kerekekkel van felszerelve. Ennek köszönhetően nem kell megemelni. Előretolás után a kézzel működtetett féket behúzva, stabilan rá lehet támaszkodni. Bizonyos súlyhatárig táska vagy bevásárló szatyor is akasztható rá, így megkönnyíti a mindennapokat. Létezik összecsukható változata is. Ezt lényegesen egyszerűbb tárolni.

A járókeretek és a rollátorok is állítható magasságúak. Akárcsak a járóbotok esetében, itt is fontos, hogy a testmagassághoz megfelelő eszközmagasságot állítsunk be. Amennyiben nem tudjuk megítélni, hogy mi a megfelelő magasság számunkra, kérjük szakember (gyógytornász, gyógyászati segédeszköz eladó) segítségét az első beállításkor.

Guruló járássegítő

Mowego guruló járássegítő

A guruló járássegítők a  koordinációjukban és egyensúlyukban gátolt gyermekek, illetve felnőttek részére ajánlott. Akik járókerettel nem képesek önállóan mozogni, a guruló járássegítők segítségével ők is részesülhetnek a mozgás örömében. Az eszköz stabil ülést biztosít, felálláskor és járáskor a kéz fogó- és támaszkodó funkciójának károsodása esetén is megfelelő támasztékot nyújt. A járássegítőket úgy tervezték és készítették, hogy lehetővé tegye az akaratlagos helyváltoztatást. Ha a betegnél az önálló járás nem lehetséges, kifejlessze és gyakoroltassa az önálló helyváltoztatás képességét. Speciális emelőszerkezete a beteg felállítását megkönnyíti.

 

Kerekesszék

Kerekesszék

Kerekesszék nagyon sokféle kivitelben létezik. Funkciójuk, meghajtási és vezérlési módjuk alapján többféle csoportba sorolhatjuk őket. Léteznek önállóan vagy csak kísérővel mozgatható kerekes székek, vannak kézi erővel vagy motorral hajtottak. A megfelelő mozgató eszköz kiválasztásában szakértelmünkkel és gazdag termékválasztékkal állunk partnereink rendelkezésére.

orfit

Orfit

Felső végtagi bénulás esetén az ízületi zsugorodás megelőzésére javasolt a felső végtagi pozicionáló sínek használata. Az Orfit antispasztikus sín alacsony hőmérsékleten lágyuló műanyagból, egyedileg készülő pihentető csukló-, kéz és hüvelyk támasztó sín. A tenyeret és az ujjakat középhelyzetben tartja. Ebben a pihentető pozícióban csökken az ízületi zsugorodások kialakulásának a veszélye.

spec_eszkoz

Speciális evőeszköz

A mindennapi használati eszközökre – például egy kanálra vagy egy pohárra – ritkán gondolunk gyógyászati segédeszközként. Pedig a mosakodást, az étkezéseket, a fésülködést, az öltözködést, stb. megkönnyítő, speciálisan kialakított eszközök fontos részei a mozgásukban korlátozott, vagy bénult betegek életében.  Keressen minket, ha segítségre van szüksége a beszerzésben!


Elements Body

Az 1980-as években végzett klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a Lycra anyagú dinamikus ortézisek segítségével az abnormális izommozgások kontrollálhatóak, a megfelelő testtartás stabilizálható, és a neurológiai rendellenességekben szenvedő felhasználóknál a funkcionális készségek javíthatóak.
Az Elements Body – mely egyénre szabottan, szorosan illeszkedik viselőjére – feladata, hogy a testre gyakorolt megnövelt nyomás segítségével javítsa a testtartást, valamint a stabilitást. A mélyérzések felerősítésének köszönhetően elősegíti a proprioceptív visszacsatolást. A proprioceptív feedback javíthatja a beteg finom motoros képességeit és a funkcionális teljesítményét.

Elements Body termékekről részletesen az alábbi linkre kattintva olvashat.
https://www.allardint.com/products/dynamic-textile-orthoses/elements-body