Megfelelő cipővel elkerülhető a láb amputációja

Diabéteszes cipő

Az édes-vészes cukor a lakosság 5%-ánál betegséget okoz. Sajnos a cukorbetegség szövődményei – az orvostudomány mai állása szerint – nem kerülhetők el. Érdemes azonban tudni, hogy ha a beteg követi az orvosi utasításokat, és karban tartja cukorbetegségét, akkor lényegesen kevesebb a szövődmény.

A szervezetben a cukorbetegség a kis ereket károsítja, aminek következtében bizonyos szövetek károsodnak. A végtagok érzéseit közvetítő idegek, a bőr, a látóideg, a vese károsodása meglehetősen gyakori.

Az alsó végtagokban jelentős érzészavar alakulhat ki, ezért a járás közben fellépő erőbehatásokat a cukorbetegek észre sem veszik. Nem érzékelik, ha nyom a cipő, ha a láb ízületei megbicsaklanak. A vérellátás romlása miatt a bőr elvékonyodik, sérülékennyé válik, így nem képes a fertőzésektől megvédeni a lábat. A bőr verejték mirigyei sem működnek megfelelően, a bőr kiszárad, törékennyé válik, apró repedések keletkeznek rajta, kaput nyitva a fertőzéseknek.

A fentiek miatt a diabéteszesek 15 %-a számíthat arra, hogy életében legalább egy alkalommal a lábán fekély alakul ki. A cukorbetegek 4,4-10,5 %-nak a lábán vagy a talpán aktív, kezelendő fekély van.

A cukorbetegségben szenvedőknél tízszer nagyobb az esély az alsó végtagi amputációra, mint a nem diabéteszeseknél.

Megfelelő lábápolással a cukorbetegség szövődményeinek száma a felére csökkenhet.

• Ellenőrizze minden nap, hogy sebes-e az egyébként érzéketlen talpa.
• Kezelje rendszeresen a bőrkeményedéseket.
• Rendszeresen krémezze a lábait, hogy elkerülje a bőr kiszáradását.
• Viseljen megfelelő lábbelit!

Cukorbeteg cipő

Cukorbeteg cipő

Egy németországi felmérés szerint, a cukorbetegek lábához illő cipők méretezése jelentősen eltér a normál, méretsorozatos cipőkétől. Ennek oka, hogy a diabéteszesek láb szélessége és vastagsága körülbelül 10%-kal nagyobb, mint a nem cukorbetegeké. Éppen ezért, ha egy cukorbeteg a lábhosszának megfelelő méretű konfekció cipőt vásárol, akkor biztosan számíthat arra, hogy az nyomni fogja a lábát.

Milyennek is kell lennie egy cukorbeteg cipőnek?

  • Kissé mélyebbnek és szélesebbnek, mint egy átlag cipő.
  • Alkalmasnak kell lennie a vastag, puha felületű, speciális cukorbeteg talpbetét befogadására is.
  • A cipő felsőrészében lehetőleg ne legyenek varrások a lábujjak felett.
  • Legyen a cipő puha béléssel ellátva.
  • Ha a bélés meleg, nem baj, mert a cukorbeteg láb nem, vagy csak kevésbé izzad.
  • A cipő talpának olyannak kell lennie, hogy lépés közben, a láb átgördülésekor a talpon, minél kisebb felületet érjen a terhelés.

A fenti kritériumoknak megfelelő cipő biztosan nem fogja nyomni és felsérteni a lábat. Így bizonyos szövődmények elkerülhetőek vagy késleltethetőek, akár a sok cukorbeteget érintő lábamputáció is.Cipő katalógus gomb

Egyedi cipő méretvételhez előzetes időpont egyeztetés szükséges telefonon, e-mailben, vagy online.

telefon ob2 email
+36 1 239 2380  Ügyfélszolgálatunk szívesen áll mindenben a rendelkezésére  ugyfelszolgalat@drorto.hu

Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .