A cukorbetegség szövődményei között a leggyakoribb az erek károsodása, amely komolyabb problémákat vetít előre. A szövődmények elsősorban a hajszálerekben alakulnak ki, de a nagyereket is érinthetik. A cukorbetegség jelentősen gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, ezért a szövődmények között szerepelnek a szívkoszorúér és agyi erek megbetegedései, szemfenék ereinek elszűkülése, a magas vérnyomás, cukorbeteg láb (elszűkülnek az erek az alsó végtagokban), idegrendszeri károsodások, szürke hályog, veseproblémák, potencia zavar, bőrgombásodás.

A legtöbb szövődmény annak köszönhető, hogy a beteg erek nem tudják már teljes mértékben ellátni a feladataikat. A szövetek (izom és bőr) nem kapnak megfelelő vérellátást, és a vérrel együtt megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagokat. Ennek oka, hogy a bőrön gombásodás vagy ekcéma alakul ki, gyakori a körömgomba is. A bőr sérülékennyé és fertőzésre hajlamossá válik. Az elégtelen vérkeringés megnehezíti a sérülések, fertőzések gyógyulását. A talpon keletkező gyógyulni nem akaró sebek, fekélyek megnehezítik a járást, ezzel jelentősen rontva a cukorbetegek életminőségét.

Az érrendszer és az idegrendszer károsodásai hosszú távon a láb amputációját is okozhatják. Évente 4000 cukorbeteg veszíti el a lábát. Jó hír azonban, hogy a cukorbetegség legtöbb szövődménye megelőzhető, vagy késleltethető a kialakulása. (Forrás: Dr. Nagy Krisztina/cukorbeteglab.hu)

Mit tehet Ön Cukorbetegként lábai egészségéért?

1. évenkénti egy-két lábvizsgálat – járjon rendszeresen diabetológus és ortopéd szakorvoshoz!
2. speciális cipő évente – viseljen speciális diabéteszes cipőt, amely kialakításánál fogva nem sérti, dörzsöli vagy töri fel a lábát.
3. speciális diabéteszes talpbetét félévente – a diabéteszes talpbetétek úgy vannak kialakítva, hogy a nyomáspontokat tehermentesítsék, vagy a már kialakult talpi sebeket kíméljék.
4. fokozott lábhigiénia – fontos a lábak tisztán tartása, a zoknik és cipők fertőtlenítése.
5. rendszeres szűrővizsgálat – legalább évente érdemes vérvizsgálattal ellenőriztetnie a vércukorszintjét, de emellett szemészeti vizsgálat, érvizsgálat, bőrgyógyász felkeresése és mozgásszervi (ortopédiai) szűrés is ajánlott.

Az erek állapota mellett érdemes megfontolnia egy speciális lábbeli viselését. A kifejezetten cukorbetegek lábára készített cipő nem sérti fel a lábat, nem tör, nem nyom. Így bizonyos szövődmények elkerülhetőek vagy késleltethetőek, akár a sok cukorbeteget érintő lábamputáció is.

Egyedi cipő méretvételhez előzetes időpont egyeztetés szükséges
telefonon, e-mailban, vagy online.


Cipő katalógus gomb

ob2

Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .