302015júl
Boka-láb ortézisek bénult betegek részére

Boka-láb ortézisek bénult betegek részére

Ha a mozgásfunkció károsodik, gyakran testen viselhető segédeszközt (ortézist)  rendelnek az orvosok. A mozgásfunkció károsodásai legtöbbször az izomerő gyengülésével járnak, esetleg a mozgás koordinációban jelentkeznek hiányosságok.

Peroneus_emelo_NA400

Peroneus emelő

A peroneus emelő a centrális vagy perifériális bénulás következtében kialakult külső lábszárizom (latinul: peroneus) gyengeség, láb bénulás kezelésére szolgáló eszköz. A láb talpi felszínéhez és a lábszárhoz illeszkedik, így biztosítja a láb közép állását. A Peroneus emelő pontos rögzítése a lábszáron tépőzáras pánttal történik. Használat előtt szakképzett ortopéd műszerésznek kell az eszközt a beteg végtaghoz igazítania.

Abban az esetben, ha a peroneus emelő nem ad elegendő rögzítést, egyedi méretvétel alapján, egyedileg készített műanyag boka-láb ortézisre van szükség. Ez a lábszár-boka-láb stabil rögzítésére szolgál. Az orvos előírásai szerinti pozícióban mindhárom dimenzióban rögzíti és korrigálja a lábszárhoz képest a lábat.

boka-láb ortézis

mozgó bokás ortézis

Ezt a hatást elsősorban a sarokcsont lábszárhoz képest történő pozicionálásán keresztül éri el. Rögzítése tépőzárral történik. Minden olyan esetben használható, amikor a láb pozicionálása mellett a lábra és a lábszárra ható talajerők szabályozása szükséges. Az orvos előírása szerint különböző kivitel lehetséges. Mozgó ízülettel a boka korlátozott, kontrollált mozgását a korrekció megtartása mellett is lehetővé teszi.

ToeOff_KG

ToeOff boka-láb ortézis

A Toe-Off boka-láb ortézis a láb izmainak centrális bénulása, illetve bokaízületi instabilitás esetén alkalmazható. Modern eszköz, amely a megszokott, hagyományos boka-láb ortézisnél stabilabb és egyben rugalmasabb rögzítést biztosít. A láb átgördülését rugalmas alakváltozással követi, így mozgó alkatrész nélkül is a természetes járáshoz megközelítő mozgást biztosít. Szén és üvegszálas thermoplasztikus műanyagból és kevlárból készül. NEAK által nem támogatott, egyedi engedélyes termék.