262016máj
Hasznos-e a lúdtalpbetét viselése?

Hasznos-e a lúdtalpbetét viselése?

Erre a kérdésre nagyon el lehet bonyolítani a választ. Ezért inkább a kérdés praktikus megközelítését szeretném javasolni. Minden olyan esetben, amikor panaszunk lúdtalpbetéttel enyhíthető, érdemes megfontolni viselését.

A mozgás során jelentkező fájdalom, diszkomfort érzet, előbb-utóbb biztos elveszi kedvünket a rendszeresen végzett és szeretett mozgásos tevékenységeinktől. A folyamatosan kialakuló deformitás úgyszintén, de az még cipőviselési nehézségekhez is vezethet. Súlyos esetben, diabétesz esetén a láb deformitás helyét fokozottan veszélyezteti a fekély kialakulása. A lábpanaszok okozhatnak vagy társulhatnak térd és derék problémákkal is.

A lábstatikai eltérések az előbb írt kellemetlenségek előszobája. Az alkat és igénybevétel függő, hogy ki az, aki egész élete alatt az előszobában marad. Tehát már az első panaszok megjelenése előtt célszerű szakemberrel konzultálni, hogy alkati és életmódbeli sajátosságainknak megfelelő útmutatást kaphassunk. Lehet, hogy elegendő csak sportoláshoz, munkához betétet viselnünk. Kezdődő panaszok esetén viszont mindenképp forduljunk szakemberhez!

A talpbetét típusát, anyagát természetesen lábunk és életmódunk függvényében egyénileg kell meghatározni. A betétviselés azonban nem azt jelenti, hogy egy lépést sem tehetünk mezítláb. Sőt, használjuk ki az alkalmat, ha természetes talajon mezítláb járhatunk!
Viszont a klasszikus lúdtalptornától ne várjunk nagy eredményt. Számos izom-élettani vizsgálat bizonyította, hogy az izmokat abban a funkcióban kell edzeni, amiben használni szeretnénk őket. Mivel a lábizmoknak nem az a fő funkciója, hogy papírgalacsinokat szedjünk fel lábujjainkkal a földről, nem is várhatjuk ezektől a gyakorlatoktól, hogy képessé teszik izmainkat arra, hogy mozgás közben megtartsák lábunk boltozatos szerkezetét. A lúdtalptornának nem csak az izomerősítés, hanem az ízületek átmozgatása és a korrigálhatóság lehetőségének a megőrzése is rendkívül fontos feladata.

Általánosságban igaz, hogy 7 éves kor alatt a betétviselés nem szerencsés.
Végül még egy „félreértésről”. Sokan mondják, hogy a lúdtalpbetét sorvasztja a lábizmokat. Nos, az izmok akkor tudnak optimálisan működni, ha a csontos struktúra optimális helyzetben van. Ekkor, az izmok pont annyira feszítettek, hogy hatékonyan tudnak összehúzódni, azaz mozgást indítani vagy fékezni. Tehát a lúdtalpas lábtól cipőbe kényszerítve, lúdtalpbetét nélkül aligha várhatunk hatékony izomműködést. Ha ez nem így lenne, akkor ki se alakult volna a lúdtalp. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a talpbetét nem ellensége az izmoknak, hanem a megfelelő lábműködés segítője. Természetesen ehhez a megfelelő lábbeli mellett, jól választott és jól adaptált lúdtalpbetétre van szükség. És persze nem árt, ha egy szakembertől tájékozódunk, hogy a különböző mozgásos tevékenységek közben, hogyan használjuk helyesen lábunkat. Ezek nem általánosságban adható tanácsok, mert lábtípusonként és elváltozásonként más és más szempontokat kell figyelembe venni.

Hollós Barnabás gyógytornász

Forrás: www.futas.netHagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .