102019ápr
A sarok fájdalma

A sarok fájdalma

Sarkunkra minden egyes lépésünk jelentős terhet ró. Különösen tinédzsereknél gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom, hiszen ebben a korban még nem teljesen kifejlett a sarokcsont és könnyebben dörzsölődhet a többi csonton.
A sarokban jelentkező fájdalmak döntő része mögött mechanikai okok állnak, mint a túlzásba vitt edzés, a megfelelő bemelegítés hiánya, a nem megfelelő futócipő.

A háttérben meghúzódó okok lehetnek:

 • arthritis (ízületi gyulladás)
 • arthrosis (ízületi kopás)
 • túlsúly
 • fertőzések
 • autoimmun- és neurológiai probléma
 • trauma
 • csontritkulás
 • a láb ortopédiai problémái (pl. lúdtalp)
 • kötőszöveti szalag gyulladása.
 • Az egyik leggyakoribb probléma a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag, a talpi bőnye gyulladása.

Tünet lehet, ha nem tudjuk visszafeszíteni a lábfejet, nem tudunk lábujjhegyre emelkedni, vagy zsibbadást érzünk.

A talpon található lágy részeket egy inas, erős réteg fedi, mely a sarokcsonton, alul ered és kihúzódik egészen a lábujjakig. Futás közben a sarokcsontnak a testsúlyunk többszörösét kell elviselnie minden egyes becsapódás során. A rendszeres gyaloglás, futás során történő megerőltetés e kötőszövetes lemez gyulladását válthatja ki (plantaris fascitis), aminek fő tünete az erős sarokcsonti fájdalom és nyomásérzékenység.

A fájdalom kezdetben csak helyileg érezhető, a talpon, főként a sarokcsont alatti rögzülés helyén, majd idővel felsugárzik az egész boltozatba. Enyhébb esetekben csak reggel, illetve a futás kezdetekor érezhető a fájdalom és a merevség (utána „bemelegszik” a talp), súlyosabb esetekben a járást is megnehezítik a panaszok. A megerőltetés, és a hosszan tartó gyulladásos állapot bizonyos esetekben csontos elváltozást is okozhat. A szervezet igyekszik az inak tapadásánál keletkező kisebb sérüléseket kijavítani, amely során mésztartalmú szövet rakódik le. A sarokcsont alsó részén kifejlődő kis csontkinövést sarokcsont sarkantyúnak nevezik.

Hogyan csökkenthető a sarokfájdalom?

 1. Elsősorban pihentetni kell a lábat, különösen kerülni a futást és a kemény talajon járást.
 2. Hideg borogatás a lábra (de nem közvetlenül a sarokra), valamint lábfej-nyújtó gyakorlatok végzése.
 3. Nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása sportoláshoz és hétköznapra is. Hasznosak lehetnek a cipőkben elhelyezhető sarokpárnák, sarokemelők, speciális talpbetétek.
 4. Ha sportolunk, a megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkenthető a sarkat érő terhelés erőssége.
 5. Amennyiben a pihentetés és a tehermentesítés nem hoz eredményt, szóba jöhet a lágy-részekhez kifejlesztett hialuron injekció és a sebészi beavatkozás is.

Talpbetét, ami nem csak korrigál, hanem a sarokcsont fájdalomra is megoldást jelent?

TRIactive Heel® talpbetét speciális működési elve a különböző szilárdságú anyagok vertikális elrendezésén alapul.

Tompítás
A világoskék anyag tompítja az átgördülést a lábfej elülső részén és kellemesen alápárnázza a láb csontos részeit.

Alátámasztás
A sötétkék, közepes szilárdságú anyag alátámasztja és tehermentesíti a talp boltozatát és ezáltal biztosítja az optimális nyomáselosztást és javítja a testtartást.

Tehermentesítés
A sárga színű integrált poron párna és a termikus merevítő kialakítása tehermentesíti a sarok területét. A talpi ín vagy a calcaneus-sarkantyú gyulladása által okozott panaszok csökkennek.

Irányítás
A fehér színű, kemény anyag optimálisan irányítja a sarkat a rálépés során és aktívan indítja el a lépést.

A talpbetét célzottan tehermentesíti az érzékeny sarok területét és a plantáris fasciát. Javítja a test statikáját és csökkenti a hát alsó szakaszának kóros terhelését. Növeli a térd stabilitását. Támogatja a szalagokat és az izmokat, csökkenti a terhelési csúcspontokat és fokozza a komfortérzetet a láb- és bokaízületekben.

A Triactive Heel® talpbetétet keresse a Dr. Orto vagy LBT szaküzletekben!
Kérjen időpontot ügyfélszolgálatunkon:

emailben: ugyfelszolgalat@drorto.hu,
telefonon: 061-239 2380
online űrlapunk segítségével IDE kattintva


Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .