22015aug

A cukorbetegek cipője miért más?

Az édes-vészes cukor a lakosság 5%-ánál betegséget okoz. Sajnos a cukorbetegség szövődményei az orvostudomány mai állása szerint nem kerülhető el. Érdemes tudni, ha a beteg betartja az orvosi utasításokat, „karban tartja” cukorbetegségét, akkor lényegesen kevesebb a szövődmény.

A szervezetben a cukorbetegség a kis ereket károsítja, aminek következtében bizonyos szövetek károsodnak. A végtagok érzéseit közvetítő idegek, a bőr, a látóideg, a vese károsodása meglehetősen gyakori.

Az alsó végtagokban jelentős érzészavar alakulhat ki, ezért a járás közben fellépő jelentős erőbehatásokat észre sem veszik. Nem érzékelik, ha nyom a cipő, ha a láb ízületei megbicsaklanak. A vérellátás romlása miatt a bőr elvékonyodik, sérülékennyé válik, nem képes a fertőzésektől megvédeni a lábat. A bőr verejték mirigyei sem működnek megfelelően, a bőr kiszárad, törékennyé válik, apró repedések keletkeznek rajta, ezzel kaput nyitva a fertőzéseknek.

A fentiek miatt a diabetesesek 15 %-a számíthat arra, hogy életében legalább egy alkalommal a lábán fekély alakul ki. A cukorbetegek 4,4-10,5%-nak a lábán, talpán aktív, kezelendő fekélye van. Közel tízszer nagyobb az esély, hogy alsó végtagi amputáció szenvedő alanyává válnak, mint a nem diabetesesnek.

A felmérés készítői kimutatták, hogy a beteg „képzettsége” alapvetően befolyásolja a láb szövődmények létrejöttét és súlyosságát. Ha valaki minden nap megnézi hogy sebes-e az egyébként érzéketlen talpa, ha nem engedi, hogy bőrkeményedések alakuljanak ki, ha rendszeresen krémekkel védekezik a bőr kiszáradása ellen, ha megfelelő cipőt visel a szövődmények száma felére csökkent. A lábeltérések megelőzésének kulcskérdése a megfelelő lábbeli viselése.

Egy németországi felmérés szerint a cukorbetegek lábához illő cipők méretezése jelentősen eltér a normál, méretsorozatos cipőkétől. A lábhosszhoz képest mért átlagos láb szélesség és vastagság körülbelül 10%-kal nagyobb, mint a nem cukorbetegeké. Ha egy cukorbeteg a lábhosszának megfelelő méretű konfekció cipőt vásárol, akkor biztosan számíthat arra, hogy lábát cipője nyomni fogja.

Akkor milyennek is kell lennie egy cukorbeteg lábbelinek?

Kissé mélyebbnek és szélesebbnek, mint az átlag cipő, ráadásul ennek a cipőnek alkalmasnak kell lennie a vastag, puha felületű, a talpi erőket elosztó speciális cukorbeteg betét befogadására is. A cipő felsőrészében lehetőleg ne legyenek varrások a lábujjak felett, legyen a cipő puha béléssel ellátva. Ha a bélés meleg, nem baj, mert a cukorbeteg láb nem, vagy csak kevésbé izzad. A cipő talpának olyannak kell lennie, hogy lépés közben a láb átgördülésekor minél kisebb erők ébredjenek.

A Dr. Orto Egészségszalonban megtalálhatóak ezek a speciális cipők, sőt, még a cukorbeteg lábak gondozásához szükséges egyéb eszközök is beszerezhetőek! Törődjön többet önmagával! Kényeztesse lábát!