102017ápr
Magas sarok vagy lapos talp?

Magas sarok vagy lapos talp?

Melyik – mit okozhat a lábainknak?

A HuffingtonPost weboldalán egy ortopédus szakorvost faggattak arról, hogy melyik típusú cipő a legjobb (vagy okozhatja a legkevesebb fájdalmat) a lábainknak, majd infografikán szemléltették a választ.
Azzal tisztában vagyunk, hogy a magas sarkak hosszú távon nem tesznek jót, viszont ugyanez a helyzet a teljesen lapos talpú cipőkkel is. Két szempont szerint osztályozták a cipőket: egyrészt komfort szempontjából, másrészt azt vizsgálták, hogy mekkora kockázattal számolhatunk hosszabb távú viselés esetén.

1. Tűsarkú cipő

A tűsarkú cipő viselésekor a testsúly a talppárnákra helyeződik át, nem egyenletesen oszlik el a talpunkon. A térd és a csípő indokolatlanul előretolódik, ez pedig hát- és lábfájdalomhoz vezet. A speciálisan magas sarkú cipőkhöz kifejlesztett talpbetétek sokat tehetnek a viselési komfort javításáért.
A lábbeli viselése okozhat: izomhúzódást, bokaficamot, a középtalp túlzott terhelését, idegdaganatot, idegbecsípődést, tyúkszemet és kalapácsujjat.

2. Térd- vagy bokacsizmák

A sarok magasságától függően hasonló tünetekhez vezetnek, mint a tűsarkú cipők viselése, viszont a jó hír, hogy mivel a boka itt támasztékot kap, a valószínűsége annak, hogy valami rosszat teszünk a lábunkkal, kicsit alacsonyabb.
A lábbeli viselése okozhat: izomhúzódást, tyúkszemet és kalapácsujjat.

3. Telitalpú platformos cipők

Ezeknek a cipőknek is van sarkuk, amik megváltoztatják a test súlypontját és a talpunk első felére indokolatlan nagy terhet helyeznek. A jó viszont az, hogy a platform magasságát levonhatjuk belőlük, így a 15 centiből könnyen lehet csak 7-8.
A lábbeli viselése okozhat: izomhúzódást, bokaficamot, a középtalp túlzott terhelését, idegdaganatot, idegbecsípődést, tyúkszemet és kalapácsujjat.

4. Balerinacipők

Sajnos olyan is létezik, hogy túl alacsony” – kezdi mondandóját a szakérő. „Azok a cipők, amelyek teljesen laposak, nem adják meg a talpunk természetes (és szükséges) boltívét. Mivel azonban rugalmasak, ezért sokkal inkább megdolgoztatják az izmokat, ez pedig pozitív” – folytatja. Amire vigyáznunk kell: a cipő talpát sokkal könnyebben átszúrhatja akár egy kavics is vagy bármilyen más élesebb tárgy. Egy jó talpbetét a boltívünk alátámasztása mellett erre a problémára is megoldást nyújthat.
A lábbeli viselése okozhat: ízületi gyulladást, ínhüvelygyulladást, sarokfájdalmat, húzódást.

5. Converse-típusú lábbelik

A talprészük valamivel vastagabb, mint a balerina cipőké, így a talpunkat jobban védi, továbbá ha magas szárú verziót választunk, akkor még a bokánkat is támasztja egy kicsit. Abszolút rugalmasak és akár talpbetéttel is alakíthatók, a vászonból készült anyag miatt pedig azok is viselhetik, akiknek mondjuk kalapácsujjai vannak.
A lábbeli viselése okozhat: ízületi gyulladást, ínhüvelygyulladást, sarokfájdalmat, húzódást.

6. Flip-flop

A legtöbb flip-flop túl lapos, vékony és nyitott. Nemcsak nincs, ami támassza a bokánkat, de kitesszük minden külső hatásnak, ez pedig nem feltétlenül egészséges. Mivel a lábujjak közötti pánt szinte csak szimbolikus, ezért az izmaink arra kényszerülnek, hogy mintegy madárfogással tartsák a talpunkon a papucsot. Ha a lábujjaink túlságosan lelógnak a lábbeli talpáról, még töréssel is számolhatunk.
A lábbeli viselése okozhat: ízületi gyulladást, ínhüvelygyulladást, sarokfájdalmat, húzódást, külső sérüléseket.

7. Gumicsizmák

Habár eső esetén az egyik legjobb megoldás a gumicsizma, sajnos sokszor latex-ből vagy egyéb, abszolút nem légáteresztő anyagból készítik őket. Maga a lábbeli egyszerre rugalmas és merev, ennek köszönhetően sokszor a lábfejünket és a vádlinkat is könnyen kidörzsölheti.
A lábbeli viselése okozhat: gombásodást, baktériumok elszaporodását, hólyagokat és szemölcsfertőzést.

8. Combcsizmák

A sarok magasságától függően hasonló tünetekhez vezet, mint a tűsarkú cipők viselése. A túlságosan szoros lábszárrészű, rugalmatlan anyagból készült modellek nyomást gyakorolnak a peroneális és saphenous idegekre a térd tájékán, ami fájdalmat, égő, bizsergő érzést okozhat.
A lábbeli viselése okozhat: izomhúzódást, tyúkszemet és kalapácsujjat,idegkárosodást

20 éves tapasztalatunkkal nyugodtan állíthatjuk, hogy nincs olyan cipő, amelynek komfortján ne tudnánk javítani. Szakképzett műszerészeink speciális tanácsokkal is ellátják a Dr. Orto vagy LBT szaküzletekben!

Kérjen időpontot ügyfélszolgálatunkon: ugyfelszolgalat@drorto.hu, vagy a 061-239 2380-as telefonszámon!
Vagy töltse ki időpontkérő űrlapunkat  IDE kattintva!

 


Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .