182015szept
A cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség során, a szervezet különböző helyein alakulhatnak ki szövődmények. Ennek oka a tartósan magas vércukor szint. Ma már tudjuk, hogy a szövődményekért felelős vércukor károsító hatása halmozódik. Sajnos akkor is kialakulhatnak a szövődmények, ha a reggeli, éhgyomorra mért értékek normálisak, de napközben a vércukorszint nagy ingadozást mutat.

Hogyan károsítja a lábat a diabétesz?

A szövődmények elsősorban a hajszálerekben alakulnak ki. Ennek következménye a szemet, a vesét, az idegeket és a bőrt károsító hatás. Az esetek egy részében a nagyerek is károsodnak, valamint szívinfarktus, szélütés alakulhat ki.

Láb

A cukorbetegség káros hatásai a bőrre

A magas vércukorszint több olyan problémát okozhat, ami a lábnak is árt:

Idegkárosodás, érzészavar miatt nem biztos, hogy lábaiban érez fájdalmat, meleget, hideget. A lábán keletkező sérülés, gyulladás rosszabbodhat, mert észre sem veszi, hogy ott van. Az érzékelésnek ezt a hiányát diabéteszes neuropátiának nevezik.

• Az elégtelen vérkeringés megnehezíti a sérülések, fertőzések gyógyulását. A perifériás érrendszeri betegséget a dohányzás tovább súlyosbíthatja.

Hogyan árt a bőrnek a cukorbetegség?

Fontos tudni, hogy akinek magas a vércukorszintje, annak a szervezete folyadékot veszít. A test kevesebb folyadéka miatt a bőr kiszárad, könnyen berepedezik, sérülékennyé válik. A repedésekbe könnyen bejuthatnak a kórokozók, fertőzést, gombát, nehezen gyógyuló gyulladásokat és sebeket idézve elő. A száraz bőr viszket, emiatt az ember vakaródzik, és ez bőrsérüléshez, gyulladáshoz vezethet.
A cukorbetegeknél az idegkárosodás akadályozza a megfelelő izzadást, pedig az izzadás segít megőrizni a bőr lágyságát és nedvességét.

Mit tehet a szövődmények megelőzéséért?

1. Mozogjon többet! – a mozgás fokozza vérkeringést, ezzel erősítve az érfalakat.
2. Ellenőrizze rendszeresen lábait! – nézze meg, nincs-e rajta sérülés, vagy szokatlan elváltozás.
3. Hidratálja a bőrét! – megfelelő krémekkel naponta kenje be a bőrét, hogy elkerülje a kirepedeződést.
4. Viseljen varrás nélküli zoknit és olyan lábbelit, ami sehol nem nyomja a lábát.
5. Óvja lábait a forróságtól és hidegtől!
6. Lábkörmének sarkait ne vágja ki, hagyja túlnőni a körömsáncon.
7. Kezeltesse szakemberrel a lábelváltozásait! – tyúkszem és bőrkeményedés esetén forduljon pedikűrös szakemberhez. A sebek, fekélyeket rendszeresen mutassa meg szakorvosának és járjon el utasításai szerint.

A cukorbetegség egyik szövődménye az ún. cukorbeteg láb. Egy megfelelően kialakított cipővel bizonyos szövődmények elkerülhetőek vagy késleltethetőek, akár a sok cukorbeteget érintő lábamputáció is. Cipő katalógus gomb

Egyedi cipő méretvételhez előzetes időpont egyeztetés szükséges telefonon, e-mailban, vagy online.

telefon ob2 email
+36 1 239 2380  Ügyfélszolgálatunk szívesen áll mindenben a rendelkezésére  ugyfelszolgalat@drorto.hu


Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .