122021szept
Diabétesszel élőknek

Diabétesszel élőknek

Miért kulcsfontosságú a megfelelő cipő és lábápolás cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség, azaz a diabétesz korunk egyik legalattomosabb népbetegsége. Nehéz ugyanis észrevenni, a legtöbb esetben évek telhetnek el fájdalom nélkül, mire a beteg elkezdi érzékelni a problémát. Ekkorra viszont már másodlagos szövődmények sora alakulhat ki. Mit tehet lábai egészségéért, ha kezdődő cukorbetegséget diagnosztizáltak Önnél? Orvosaink segítenek.

Milyen problémákat okoz a cukorbetegség a lábon?

A magas vércukorszint szövődményeként elsősorban a testünket behálózó hajszálerek károsodnak. Ezek táplálják a bőrt, a szem látóhártyáját és a végtagokba vezető idegeket is. Az ideg károsodásának első jele az érzészavar. Többnyire a leghosszabb idegpályák válnak érintetté – azok, amelyek a lábat látják el. Nagyon gyakran az első panasz a lábak zokniszerű zsibbadásának érzése, amely azért is kellemetlen, mert a beteg nem észleli a talaj egyenetlenségeit, ettől járása bizonytalanabbá válik.

A legfőbb veszély azonban az, hogy a láb kisebesedései sem fájnak, ráadásul a bőr hajszálér károsodása miatt a sebek is lassabban gyógyulnak. Ön is tapasztalta már, hogy nem érzi, ha nyom a cipő, vagy ha a viselése miatt apró bőrsérülés keletkezik a lábán?

Sok diabéteszes azt hiszi, hogy amíg a lába meleg és rózsaszín, biztosan egészséges is. Valójában a láb betegségei sok esetben a lábat ellátó idegek sérüléseiből következnek, és mivel az idegellátás zavara lassan, alattomosan alakul ki, sokszor észrevétlen marad.

Még ha egészségesnek is látszik a lába, fontos, hogy rendszeresen vizsgálja meg, és panasz esetén, de legalább évente, a diabétesz ellenőrzések alkalmával vizsgáltassa meg szakemberrel is!
Olvasson tovább, a cikk alján 10 hasznos tippet is adunk a mindennapokra.

Azért kiemelten fontos, hogy időt szánjunk ezekre a vizsgálatokra, mert idegkárosodás esetén fekély keletkezhet, amely csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható, végső esetben akár a láb amputálásához is vezethet. Ezek a felismerések vezettek oda, hogy világszerte elkezdték kifejleszteni a cukorbetegek lábát megóvó speciális cipőket.

Milyen cipőre van szüksége lábának, ha cukorbetegségtől szenved?

A cukorbeteg cipők szélesebbek, mélyebbek az átlagnál. Tervezőink mindent megtesznek azért, hogy ez a különbség alig észrevehető legyen.
A felső részüket úgy alakítják ki, hogy ne legyenek rajta varrások, nyomáspontok, amik bánthatják a lábat. Illetve egyik legfontosabb tulajdonságuk az, hogy képesek befogadni a cukorbetegek különleges lúdtalpbetétjét.

Talpbetétek cukorbetegeknek

Míg egy átlagos cipőben – normál járás esetén – a talpon akár 100-120 N/cm2–es nyomás is kialakulhat, addig egy cukorbeteg lábát már ennek a tizede is károsíthatja. A cukorbeteg láb tehát speciális odafigyelést igényel. A diabéteszes talpbetétek olyan anyagokból épülnek fel, amelyek a talp alatti nyomást elosztják, ezért nem alakulnak ki nagynyomású területek, amelyek a talpi fekélyek kialakulásához vezethetnek.
Az átlagnál vastagabbak és puhábbak, így a talpra ható erőket jelentősen csökkentik.*

Ne várja meg, amíg a talpa alatti nyomás károsíthatja a lábát! Vizsgáltassa meg a lábára ható erőket, és készíttessen kifejezetten az Ön lábára való cipőt!

A Dr. Orto szaküzletekben egy lábvizsgálat és a DIASU rendszerrel végzett mérés ismeretében segítünk kiválasztani a megfelelő cipőt és talpbetétet a tünetek kialakulásának megelőzéséhez. Kattintson ide időpontfoglalásért!

Mit tehet Ön? avagy a cukorbetegek tízparancsolata:

1. Minden nap nézze meg a lábát! Az érzészavar miatt egyébként nem észleli a sebet, a kezdődő fekélyt.
2. Minden nap nézze meg a cipőjét, tapogassa körbe a bélést, nincs-e benne valami, ép a bélése. Egy kicsiny kavics is fekélyt okozhat!
3. Diabéteszes megelőző cipőt viseljen!
4. Ha sebes a lába, ne húzzon lábbelit a seb begyógyulásáig!
5. A bőrkeményedés fekélyhez vezet. Reszelje le, ne vágja, tépkedje!
6. Körömápolás során ne vágja ki a sarkait körmének! Ha teheti, járjon pedikűröshöz, vagy kérje családtagja segítségét a lábápoláshoz.
7. Ne használjon maró anyagokat a láb ápolásához!
8. Ne használjon olyan zoknit, amelyen varrás van!
9. Kerülje a végtag lehűlését, fagyását!
10. Ha strandol, medencébe megy, húzzon fel fürdőcipőt, mert a felázott bőr sérülékenyebb!

* FIGYELEM!

A diabéteszes talpbetét viselete nem helyettesíti a cukorbetegeknek ajánlott naponkénti láb-önvizsgálatot. Amennyiben talpán friss seb, bőrelhalás keletkezik, vagy meglévő sebe nem gyógyul, azonnal forduljon szakorvoshoz!


Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .