192016febr
Miért viselnek a profi sportolók kompressziós zoknit?

Miért viselnek a profi sportolók kompressziós zoknit?

A kompressziós harisnyák és zoknik nem kizárólag a vénás betegségek kezelésére alkalmasak. Egyre inkább elterjed a sportolók körében is, mint a megelőzés és a teljesítménynövelés egyik eszköze. A profi sportolók nem csak a versenyeken, hanem az edzéseken is viselik.

Miért választja egyre több sportoló?

A zokni speciális szövése és anyaga kompressziót, azaz nyomást fejt ki. Az enyhe szorítás, amely a bokánál 15-25 Hgmm nagyságú és felfelé fokozatosan csökken, elsősorban a lágy szöveteket érinti, a könnyen összenyomható vénás rendszer térfogatát csökkenti. Ez arra vezet, hogy az alsó végtag vénáit nem hagyja kitágulni és kevésbé pang a vér, illetve javul a vénás visszaáramlás. Sportolás közben a kompresszió csökkenti az alsó lábszár vénáiban a vér mennyiségét, amelytől azt várjuk, hogy növekedjen a keringő vértérfogat és javuljanak az alsó végtag keringési paraméterei.

A másik lényeges tulajdonsága a kompressziónak a felületes vénákra gyakorolt hatás: futás, sportolás közben az alsó lábszár vénás billentyűi, amelyek a véráramlást egyirányúsítják, erősen le vannak terhelve, látványosan ki is dagadnak. Az arra hajlamos emberekben ez visszerességhez vezethet. Egy enyhe, de jól szabályozott kompressziót nyújtó zokni fel tudja venni a plusz nyomás terhelés egy részét, ezzel tehermentesítve a vénabillentyűket. Tudományos adatok is alátámasztják ezt a hatást, ezért a kompresszió a leggyakrabban alkalmazott terápia a kezdeti vénás elégtelenség kezelésében nemcsak sportolóknál, hanem nyugalomban is.

Izom regeneráló hatás

A kompressziós harisnya és zokni hozzájárul az izmok regenerációjához. Ezt bizonyítja egy francia kutatók által végzett tanulmány is, melyet edzett sportolók körében végeztek. Tizenegy futó esetében mérték a fáradási és izomláz paramétereket háromféle szimulált verseny körülmény között. Az izomláz szubjektív kialakulásának az esélye 80%-kal kisebb volt a kompressziós zoknit viselő futóknál, mint a kontroll csoportban, amely hatás már 1 órával a verseny befejezése után jelentkezett, de még 24 óra múlva is 60% körüli maradt. Az izomlázat, mint tünetet minden sportoló jól ismeri, a fájdalomérzés semmilyen más típusú fájdalommal nem összetéveszthető. A kompressziós zokni viselésével azonban az izmok gyorsabban regenerálódnak, kisebb mértékben vagy egyáltalán nem alakul ki izomláz, vagy más izomfájdalom. Így a másnapi edzésen is nagyszerű eredményeket tudunk elérni, a versenyre való felkészülésünk intenzívebb és hatékonyabb. (Felhasznált forrás: www.sportorvos.hu)

Milyen a számunkra megfelelő kompressziós sportzokni?

Bauerfeind Training kompressziós sportzokni

A megfelelő kompressziós zokni kiválasztásához érdemes Gyógyászati segédeszköz boltban szakember segítségét kérni. A számunkra jó méret nem csak a lábunk méretétől függ. A vádli, a boka körmérete is számít. Ha a zokni szűk, túl szoros lesz és az ellenkező hatást érhetjük el vele. Ha nagyon laza, akkor pedig nem ér semmit, hiszen nem fejti ki a szükséges nyomást.

A Bauerfeind cég, mint a német Olimpiai válogatott hivatalos támogatója, régóta szoros kapcsolatban áll a versenyzőkkel. Nekik fejlesztették ki a Training kompressziós sportzoknit, a biomechanika legújabb kutatási eredményeit és a sportgyógyászat követelményeit szem előtt tartva. A Training sportzokni különböző zónái hatékony támogatást nyújtanak a sportolónak a tréning céljának eredményes eléréséhez.

• Izom aktiváló zóna
• Támasztó zóna
• Achilles-tehermentesítő zóna

Legújabb fejlesztésük eredményeként a Training kompressziós sportzokni boka környéki kompresszióját 15-20 mmHg-ről felemelték 20-25 mmHg-ra. Ezzel a változtatással nagyban növelték a kompresszió hatékonyságát.

A Bauerfeind Training sportzoknikat keresse a
Dr. Orto Szaküzletekben!


telefon
Ügyfélszolgálatunk szívesen áll mindenben a rendelkezésére

email
+36 1 239 2380 Ügyfélszolgálatunk szívesen áll mindenben a rendelkezésére ugyfelszolgalat@drorto.hu


Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .