222015okt
Dr. Boross György: Ügyetlen és zsibbadó kéz – az alagút szindrómáról

Dr. Boross György: Ügyetlen és zsibbadó kéz – az alagút szindrómáról

Kellemetlen, ha valamelyik testrészünkön érzészavar lép fel, különösen igaz ez kezünkre! Ha hüvelyk-, mutató- és középső ujjunk zsibbad, ráadásul kiejtjük a kezünkbe fogott tárgyakat, annak oka valószínűleg a csukló alagút szindróma!

A carpal tunnel, vagyis csukló alagút szindróma, az ideg leszorítását jelenti a csukló területén. Ebben az alagútban a nervus medianus, magyarul középső ideg, és még kilenc ín fut az alkarról a kézre. A tünetek akkor alakulnak ki, amikor a nyomás a csatornán belül valamilyen oknál fogva megemelkedik. Amikor ez már az ideg működését befolyásolja, zsibbadás, fájdalom, villanyozó érzés jelentkezhet a kézben és az ujjakban. Súlyosabb esetben a hüvelykpárna izomzatának gyengülése, sorvadása is megfigyelhető. Leggyakrabban az ideget körülvevő inak túlterhelése, gyulladása okoz nyomásemelkedést, de csonttörések, ficamok, és ízületi gyulladás is szűkíthetik a csatornát.

Kivizsgáláskor az idegvezetési sebesség vizsgálat megerősíti a diagnózist és kizárja a más helyen (feljebb) létrejövő leszorítás lehetőségét (váll, könyök). A röntgenvizsgálat a tünetek hátterében lévő csont és ízületi eltérések kizárásában segít.

Az alagút szindróma kezelése

A panaszok spontán javulása ritkán, de néha műtét nélkül is előfordul. A kéz tehermentesítése, a csukló nyújtott helyzetű éjszakai sínezése csökkentheti a csatornán belüli duzzanatot, több helyet hagyva az idegnek. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése szintén a csatornán belüli duzzanatot mérsékli.

Súlyosabb vagy nem javuló esetekben sebészileg kell a csatornát felszabadítani. Az idegre gyakorolt nyomás csökkenését a csatorna tetejét alkotó tenyéri szalag hosszanti átvágásával érjük el. A bőrmetszés hossza módszerenként különböző lehet, de a cél azonos: felszabadítani, megnagyobbítani a csatornát, ezáltal csökkenteni az idegre ható nyomást. A műtét során az inakat körülvevő gyulladásos szövetszaporulatot, hegesedést is eltávolítjuk. A beavatkozás után a műtéti terület körüli érzékenység néhány hétig, esetleg hónapig még fennállhat, a zsibbadás és fájdalom pedig egyénenként különböző idő után múlik el. A szorító erő visszatérése, a kéz eredeti aktivitásának helyreállása akár hónapokig is eltarthat. Akinek ilyen panaszai vannak, javaslom, mielőbb forduljon kézsebész szakorvoshoz, hogy célirányos kezelése mielőbb megkezdődhessen!

Dr. Boross György ortopéd szakorvos, kézsebészHagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .