262015okt
Dr. Boross György: Megelőzhetők a diabéteszes láb szövődményei

Dr. Boross György: Megelőzhetők a diabéteszes láb szövődményei

A cukorbetegek, még ha igyekeznek is minden orvosi előírást betartani, nagyon félnek a diabéteszes lábbal kapcsolatos szövődményektől. A megelőzéshez a cukorbeteg gyógycipő és a rendszeres lábápolás is nagyon fontos.
A vér magas glükóz szintje, ami a diabétesz következménye, károsíthatja a véredényeket és a láb idegeit. Az idegek sérülése nehezíti az ingerület átvitelt, így a beteg nem érzi a hideget, vagy a meleget, sőt még egy sebet, vagy egy éles tárgy okozta vágást sem. A véredények károsodása és a gyenge vérkeringés a lábakban rontja a szövetek tápanyagellátását és csökkenti a káros anyagoktól való méregtelenítés hatékonyságát. A rossz vérkeringés miatt, a sebek nehezebben gyógyulnak, így hosszabb ideig maradnak nyílt állapotban, utat nyitva a kórokozóknak. Nem megfelelő kezelés esetén a ezek a szövetek elhalását okozzák, ami az alsó végtagok amputációjához vezethet.
A láb, vagy lábszár amputációinak legalább 50 %-a megelőzhető lenne a lábak megfelelő ápolásával, védelmével, ezért fontos a cukorbeteg láb bőrének ápolása. A diabéteszes betegek sokszor ugyanazokkal a lábápolási problémákkal találkoznak, mint a nem cukorbetegek. Ezek a gyakori problémák azonban a diabéteszes emberek számára jóval komolyabb következményekkel járhatnak, különösen, ha már megjelentek a diabéteszes ideg- és a véredény károsodás jelei is. A bőrkeményedés, a fekély, a benőtt köröm, a gombás fertőzések és az ízületi gyulladás vagy csonttörés miatti problémák az összes panasznak csak egy kisebb hányadát jelentik.

Mi a teendő a diabéteszes lábproblémák megelőzése érdekében?

1. A láb napi vizsgálata az esetleges problémák észlelése érdekében
2. Alapos lábtisztítás és szárítás
3. Helyes körömápolás
4. Ápoljuk, hidratáljuk a száraz bőrt a cukorbeteg lábra ajánlott speciális krémmel.
5. Igyekezzünk megelőzni a lábsérüléseket
6. Hordjunk kényelmes, puha cipőt, gyógycipőt és természetes anyagból készült, nedvszívó zoknit.

Dr. Boross György ortopéd szakorvos, kézsebész


Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .