92015nov
Dr. Boross György: A Tenisz- és golfkönyök

Dr. Boross György: A Tenisz- és golfkönyök

Sokan csodálkoznak, ha panaszaikat vizsgálva azt mondom: ez bizony teniszkönyök. Teniszkönyök úgy, hogy nem is teniszezünk? Igen, sőt golfkönyöke is lehet annak, aki életében nem fogott kezébe golfütőt! Mi is ez a két – sokak számára rejtélyes – gyakori és kellemetlen panaszokat okozó elváltozás? 

Kellemetlen, makacs panaszokat okozó betegség a teniszkönyök, illetve a kevésbé ismert golfkönyök. Gyakran jelentkeznek sportolóknál (innen ered az elnevezés), de más foglalkozásokat űzők (pl. gépírók, számítógépen sokat dolgozók) is megbetegedhetnek.
A teniszkönyök a felkarcsont könyök felőli végének külső, míg a golfkönyöknél a belső bütyke körüli területen alakul ki. A fájdalmat az itt eredő izmok túlterhelése okozza, a külső oldalon az alkari, csuklót és ujjakat feszítő-, a belső oldalon a hajlító izmok erednek. A panaszok hátterében ezeken a helyeken az izomeredések (inas rész), illetve az alattuk lévő, hozzájuk csatlakozó csonthártyának a gyulladása áll. A tünetek fokozatosan alakulnak ki, a fájdalom az izmok mozgatásakor, megfeszítésekor fokozódik. Mindez odáig súlyosbodhat, hogy a beteg nem tud fogni, illetve a megfogott és felemelt tárgyakat elejti.
Teniszkönyök esetén a külső-, golfkönyök esetén a belső felkarcsonti bütyök nyomásra érzékeny. A röntgenfelvétel ritkán mutat eltérést, esetleg különböző mértékű meszes felrakódás ábrázolódik rajta.
A kezelésben első lehetőség a túlerőltető mozgások kiiktatása, ez persze nehezebben kivitelezhető egy aktívan teniszező, vagy golfozó, de akár a rendszeresen dolgozó ember számára. Jó hatású, ha átmenetileg sínnel nyugalomba helyezzük a könyökízületet. A fájdalmas helyre szteroid injekció, vagy terápiás röntgenbesugárzás, fizioterápia is adható. Ma már elérhető egy erre a betegségcsoportra kifejlesztett segédeszköz: az alkarra, az izmok eredése alatti területre felhelyezett, megfelelő helyen párnázott bandázs szintén segíthet.
Ha mindezek a – műtét nélküli – módszerek eredménytelenek voltak, előfordul, hogy nem kerülhető el az operáció. A leggyakrabban alkalmazott megoldás az érintett izomcsoport eredésének leválasztása, felszabadítása. A műtét után hosszas rögzítés nem szükséges, éppen ellenkezőleg: viszonylag hamar meg kell kezdeni gyógytornász vezetésével a fokozatos tornát. Természetesen a teljes, újbóli intenzív terhelés, sportolás csak 4-6 hét után engedhető meg. A tenisz és golfkönyök kezelésénél mindig betartjuk a fokozatosság elvét, tehát az egyszerűbb, kevésbé megterhelő megoldásokkal kezdünk és csak szükség esetén, végső esetben választjuk a műtétet.
Ha valakinek ilyen panaszai vannak, fontos, hogy mielőbb keressen fel ortopéd-, vagy kézsebész szakorvost, mert gyors és problémamentes gyógyulás csak időben kezdett kezelés esetén remélhető!

Dr. Boross György ortopéd-, kéz- és baleseti sebészHagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .