272015okt
Dr. Boross György: Mikor segít a lúdtalpbetét?

Dr. Boross György: Mikor segít a lúdtalpbetét?

Ellapult lábboltozat esetén mindenképpen! Ugyanis, ha lábunkat elhanyagoljuk, és nem használunk talpbetétet, panaszaink fokozódnak és szövődmények (bütyökképződés, kalapácsujj deformitás) alakulhatnak ki!

 A lábboltozat süllyedés – vagy, ahogy a köznyelvben ismert: a lúdtalp – a leggyakoribb statikai lábbetegség. Lúdtalpról akkor beszélünk, ha a láb boltozatos szerkezete, a talpizmok, a szalagok meggyengülnek (nem képesek ellensúlyozni a test súlyából a lábra ható nyomóerőket) és a talp ellapul. Két típusa van: a hosszboltozat és a harántboltozat süllyedése. Jellemző a talpfájdalom, a gyulladáshoz hasonló tünetek, a lábszár-, térd- és a derékpanaszok! Gyakran előfordul, hogy először az utóbbi helyeken jelentkezik a fájdalom, és a lábnál még nem. A probléma a család legfiatalabb tagjainál is jelentkezhet. Az egészen kisgyermekkori lúdtalp a lábizmok megerősítésével még gyógyítható, később viszont az elváltozás rögzül. Talpbetéttel a panaszok megszüntethetők, a rosszabbodás megelőzhető. Mindenképpen korszerű, egyedileg készített betétet javaslok, rendszeres sportoláshoz pedig külön erre a célra kifejlesztett sportbetétet. A betéteket célszerű évente, de legkésőbb kétévente cserélni, ellenőriztetni, mert a folyamatos használat során idővel deformálódhatnak.
A lúdtalpat ugyan nem, de következményeit gyakran kell műtéttel gyógyítani, éppen ezért nagyon fontos a megelőzés, és a korai kezelés! Ha elhanyagoljuk a boltozatsüllyedést, hosszabb idő után a láb ízületeiben a porcfelszínek elkopnak, ilyenkor ezek műtéti ellátása, esetleg elmerevítése szükséges.
A másik gyakori következmény a bütyökképződés, amikor az első lábujj elferdül, az ujj és a lábközép közötti ízület oldalánál bütyök alakul ki, ami az egészen enyhe formától a súlyos deformitásig terjedhet. Csakúgy, mint az ízületi kopás, legtöbbször ez is csak műtéttel oldható meg, többféle módszer létezik rá. Még egy ismert gyakori lábujj elváltozás lehet az elhanyagolt lúdtalp következménye: az úgynevezett kalapácsujj. Legtöbbször a második, de a többi lábujjon is kialakulhat, lényege az alap- és középperc közti ízület hajlított helyzetű deformitása. Fájdalmas, mert a cipő nyomja az elgörbült ujj bőrét. Kezdetben betéttel még enyhíthetők a panaszok, de később már ízületi felszabadító műtét szükséges. Érdemes tehát komolyan venni a lúdtalp okozta panaszokat, felkeresni egy ortopéd szakorvost, majd a betétet készítő ortopéd technikust, és időben elkezdeni a talpbetét viselését!
Dr. Boross György – ortopéd-, kéz-, és baleseti sebész


Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .