202016márc
Amit a cukorbetegségről tudni kell

Amit a cukorbetegségről tudni kell

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, melynek oka, hogy a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szőlőcukrot hasznosítható energiává alakítani.

A cukorbetegség latin megnevezése diabetes mellitus, ami szó szerint „mézédes átfolyást” (cukorvizelést) jelent. A vérből megemelkedett vizeletmennyiség kíséretében kiürül a szőlőcukor, innen ered a betegség neve, melyet középkori orvosok a vizelet megkóstolásával diagnosztizáltak.

A cukorbetegség típusai:
– 1-es típus (inzulinfüggő) általában gyermek- vagy serdülőkorban lép fel. Ilyenkor a szervezetben kevés az inzulin, vagy teljesen hiányzik.
– 2-es típus (egy ideig nem inzulinfüggő) leginkább felnőtt- vagy időskorban alakul ki. Jellemzője az, hogy a hasnyálmirigy termel inzulint, de a szervezet nem tudja azt felhasználni.
– Terhességi diabétesz, amely a terhesség idején alakul ki, vagy válik nyilvánvalóvá. A terhesség után rendszerint spontán megszűnik, de az érintett nők körében nagyobb a cukorbetegség későbbi kialakulásának kockázata.

A cukorbetegség leggyakoribb tünetei:
– 1-es típusú cukorbetegség esetén a fokozódó szomjúság-, éhségérzet, vizelet mennyiség megnövekedése, drasztikus súlycsökkenés, erős fáradtságérzés melyek rendszerint napok, hetek alatt jelentkeznek
– 2-es típusú cukorbetegségnél a tünetek lassan, évek, évtizedek alatt fejlődnek ki, mint a kifejezett szomjúság- és éhségérzet, gyakori vizeletürítés, ingerlékenység, látásromlás, bőrviszketegség, gyulladásos folyamatok, sebek lassú gyógyulása, megnő a fertőzésre való hajlam, kéz- és lábzsibbadás.

Számoljon a szövődmények lehetőségével!

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén figyelni kell a szemfenéki erek, a vese hajszálereinek, valamint az idegrostokat ellátó erek károsodására. A 2-es típusú cukorbetegség esetén a szívkoszorúerek megbetegedésére, az agyi érrendszeri betegségekre és a perifériás erek szűkülésére.

A diabéteszes láb kialakulásának fő okai között tartják számon a vegetatív idegrendszer károsodását, ami részben az érző és mozgatóidegek károsodását jelenti, és ami leggyakrabban az alsóvégtag nem balesetből eredő amputációjához vezet. Megelőzni könnyebb, mint gyógyítani!

Előzze meg a diabéteszes láb kialakulását: ellenőrizze talpát, lábát naponta, mossa langyos vízben, szappannal, majd törölje szárazra. Vágja egyenesre a körmöket, távolíttassa el a bőrkeményedéseket, viseljen szakember által javasolt diabéteszes cipőt és zoknit, körömgomba esetén forduljon szakorvoshoz. Félévente-évente végeztessen lábvizsgálatot szakemberrel.

Tegyen meg mindent, hogy elkerülje a cukorbetegséget! Előzze meg az elhízást, törekedjen egészséges táplálkozásra, mozogjon rendszeresen!

Tesztelje magát!diab 8 tünet táblaLetöltöm gomb

telefon ob2 email
+36 1 239 2380  Ügyfélszolgálatunk szívesen áll mindenben a rendelkezésére  ugyfelszolgalat@drorto.hu


Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .