132024febr
A láb egészséges fejlődése

A láb egészséges fejlődése

A mozgás a legfontosabb!

Hogyan fejlődik egy kisgyerek lába? Mire kell figyelnünk? Mekkora a cipő szerepe, és vajon mennyire fontos a mozgás? Ezekre a kérdésekre válaszolt Dr. Mező Róbert ortopéd szakorvosunk a Baba Patika magazinnak.

Hogyan fejlődik egy kisgyerek lába, mire kell figyelni?

Azzal kezdeném, hogy egy egészséges gyerek lábát nem lehet elrontani. Tudom, hogy a szülők ezen rettentő sokat aggódnak, de meg kell, hogy nyugtassam őket. Mindenki ismeri azt a képet, sokan átélték már, amikor puszit adnak egy kisgyerek talpára. Ez nagyon jó érzés, és ennek egyszerű oka van: a gyerekláb körbe van burkolva zsírral. A talpon kis cellákban találhatók a zsírcsomócskák azért, hogy a talajjal való ütközést megfelelő módon kiküszöböljék. Durvának hathat, de érzékletes kép: ekkor még a láb csontos boltozata zsírban úszik. Ebben az időben a gyereknek még nincs is boltozata, teljesen telitalpas. A boltozat sokkal később alakul ki az izmok hatására. A kengyelizmok alakítják ki a hosszboltozatot és a keresztboltozatot is. Ezeknek az izmoknak a fő feladata, hogy a lábat – ortopédiai szempontból a boka alatti részt tekintjük lábnak – a bokában a járás során megfelelő pozícióban tartsák.

Nem kell aggódni tehát, ha a gyerekek először úgy járnak még, mint a kiskacsák?

Nem, ettől nem kell megijedni, amikor még nincs boltozat, akkor még teljesen természetes, hogy kifelé állnak a lábak. Egyébként, ha a gyermekek arányait megfigyeljük, egy kisdednek, aki már elkezd tipegni, arasznyi alsó végtagja van, és nagyon hosszú felsőteste. Amikor a gyermek három-négy éves lesz, megnyúlik alsó végtagja. Ilyenkor még telitalpas, ettől még mindig nem kell megijedni, mert a boltozat még ekkor sem alakult ki. Ami nagyon érdekes, hogy az ember úgy nő, hogy mindig csak a csontja nő, csak a csontoknak van növekedési zónája. Az izmoknak nincs, csupán utánanyúlik a csont növekedésének. Pontosan ezért kell egy növésben lévő gyereknek sportolnia, sokat mozognia. A mozgás hatására nyúlik meg az izom a gyermek lábában. Ha nem biztosítjuk a mozgását, akkor a lábban izom-egyensúly-zavar alakulhat ki.

Van olyan izom a lábunkban, amelyre különösen oda kell figyelni?

Amelyre rettentően oda kell figyelni, az az Achilles-ín hossza és ereje. Az Achillest másképp úgy hívják, hogy háromfejű lábszárizom. Ha ez túl rövid, akkor a lábat kitéríti a középvonalból, és egyben be is fordítja. A kisgyermekeknél a hirtelen növekedés során gyakran Achilles-rövidülés alakul ki, mert az izom nem tudja követni a csont gyors növekedését. Ebből az is következik, hogy azokban a periódusokban, amikor a gyerekeknek hirtelen növekszik az alsó végtagjuk „kinövik” az izomzatukat, ami az előbb említett rövidülést okozza, és a lábat furcsa, lúdtalpas pozícióba hozhatja.


Ilyenkor mi a megoldás?

Bármilyen furcsa, ilyenkor nem az a megoldás, hogy lapos sarkú cipőt adunk a gyereknek. Ha végiggondoljuk: amennyiben az Achilles kitér a középvonalból, bebiccenti a bokát. Az előbb említett kengyelizmok pedig akkor tudják megfelelően kifejteni a hatásukat, ha a lábat középvonalban tudják tartani. Ha ilyenkor lapos sarkú cipőt hord a gyerek, akkor még jobban megfeszül az Achilles, és még rosszabb helyzetbe kerül a láb. Ilyenkor nem a lapos sarkú cipő vagy a lúdtalpbetét segít, hanem a sport, a mozgás, és segítségül adhatunk egy kis cipősarkat is. Hiszen a kissé megemelt sarkú cipő hatására jó irányba fogja kapni a dinamikus igénybevételt az izomzat, megfelelő módon fognak működni a kengyelizmok. A kisgyerekeknél szoktak szupináló cipősarkat alkalmazni. Az ilyen sarokkal rendelkező lábbeliknek az az érdekessége, hogy a cipő kérge tartja egyenesen a sarokcsontot, mert a cipő sarkát kívülről megbiccenti, ezáltal kifelé dől a láb, a sarokcsont pedig a középvonalba kerül. A cipő így biztosít megfelelő pozíciót a kengyelizmok számára, segítve a láb boltozatos szerkezetének a kialakulását. Körülbelül hét-nyolc éves korra alakulnak ki a láb boltozatai. Én ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy a szülők vegyenek egy trambulint. A trambulinozás szuper mozgásforma, mindent megerősít. Óvatosan kell csinálni, mert balasetveszélyes, az kétségtelen, de nagyon jó mozgást biztosít az Achillesnek és a kengyelizmoknak is. Ezenkívül nagyon jó a láb izmainak a futás és a labdajátékok. A sport lesz az, ami végül a láb boltozatos szerkezetét létrehozza.

Mi a helyzet akkor amikor a gyerek kamaszodik?

A kamaszkor a láb fejlődése szempontjából kellemetlen időszak lehet. Szerintem mindenkinek megvan az az élménye, amikor egy kamasz gyerek nem tudja, hogy hol van a végtagja, nem találja a helyét a térben. Nyakigláb, összeakadnak a lábai. Érdekes módon ez a lányoknál különösen gyakori. A gyerekeknél először mindig az alsó végtag nő meg, akkor lesznek nyakiglábak. Utána az alsó végtaghoz hasonlóan megnő a törzs. A bakfis lányoknál nagyon gyakori az, hogy megnő az alsó végtagjuk, „szépen” befelé fordul az egész lábuk, és keresztülesnek rajta. De aztán a következő szakaszban, amikor nővé serdülnek, és kiszélesedik a medencéjük, máris középvonalban lesz újra a lábuk. Ilyenkor, tehát nem kell megijedni, hogy „jaj, de csámpás ez a gyerek”, hiszen végül a természet vissza fogja fordítani a lábát. A fiúknál még gyorsabb szokott lenni a növekedés, és gyakran telitalpassá válnak. Ilyenkor sem az a cél, hogy lúdtalpbetétet adjunk.

Van olyan eset, amikor hasznos a lúdtalpbetét a gyerekeknek?

Azt mondhatom, hogy a lúdtalpbetét a gyerekek esetében legtöbbször káros. Mert miről van szó? A betéttel a lábat megtámasztjuk, rögzítjük. És ebben az esetben a rögzítéssel az izmot semmittevésre kényszerítjük. Ha egy izom nem mozog, akkor nem fog megerősödni és megnyúlni. Egy gyerek inkább menjen el focizni, vagy táncoljon egy nagyot, minthogy lúdtalpbetétet kapjon. Nagyon-nagyon kevés az a gyerek, akinek valóban erre van szüksége, de ott általában más baj is adódik. A lúdtalpbetét az orvos megfontolt döntése kell, hogy legyen.

Tehát a sok mozgás nagyon fontos. Emellett mire figyeljenek a szülők a megfelelő cipő kiválasztásánál?

A jó gyerekcipő ismérve, hogy jól szellőzik, hiszen a gyerekek lába izzadékony. Ez fontos szempont. Ezenkívül pedig legyen a cipő stabil, amely a sarokcsont helyzetét jól beállítja, ezáltal engedi a boltozat fejlődését. Ami ezt még elősegítheti, az az említett szupináló cipősarok, de arra az esetek nagy részében nincs szükség, mert a mozgás mindent megold. A cipő igazából civilizációs ártalom, azonban mindannyian hordjuk. A mai modern cipők egyébként sajnos szinte semmilyen védelmet nem nyújtanak. Leginkább talpas zoknik. Nem segítik a láb fejlődését, de nem is akadályozzák. A betonon járásnál viszont nem védik a lábat. Összességében fontosnak tartom újra hangsúlyozni, hogy a legfontosabb a mozgás. Az egészséges lábat nem lehet elrontani.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .