152024ápr
A diabétesz és a láb

A diabétesz és a láb

Miért kulcsfontosságú a megfelelő cipő és lábápolás cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség, azaz a diabétesz korunk egyik legalattomosabb népbetegsége. Nehéz ugyanis észrevenni, a legtöbb esetben évek telhetnek el fájdalom nélkül, mire a beteg elkezdi érzékelni a problémát. Ekkorra viszont már másodlagos szövődmények sora alakulhat ki. Mit tehet lábai egészségéért, ha kezdődő cukorbetegséget diagnosztizáltak Önnél?

Ön cukorbeteg? Veszélyben lehet a lába!

A cukorbetegség szövődményei között a leggyakoribb az erek károsodása, amely komolyabb problémákat vetít előre. A szövődmények elsősorban a hajszálerekben alakulnak ki, de a nagyereket is érinthetik. A cukorbetegség jelentősen gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, ezért a szövődmények között szerepelnek a szívkoszorúér és agyi erek megbetegedései, szemfenék ereinek elszűkülése, a magas vérnyomás, cukorbeteg láb (elszűkülnek az erek az alsó végtagokban), idegrendszeri károsodások, szürke hályog, veseproblémák, potencia zavar, bőrgombásodás.

A legtöbb szövődmény annak köszönhető, hogy a beteg erek nem tudják már teljes mértékben ellátni a feladataikat. A szövetek (izom és bőr) nem kapnak megfelelő vérellátást, és a vérrel együtt megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagokat. Ennek oka, hogy a bőrön gombásodás vagy ekcéma alakul ki, gyakori a körömgomba is. A bőr sérülékennyé és fertőzésre hajlamossá válik. Az elégtelen vérkeringés megnehezíti a sérülések, fertőzések gyógyulását. A talpon keletkező gyógyulni nem akaró sebek, fekélyek megnehezítik a járást, ezzel jelentősen rontva a cukorbetegek életminőségét.

Az érrendszer és az idegrendszer károsodásai hosszú távon a láb amputációját is okozhatják. Évente 4000 cukorbeteg veszíti el a lábát. Jó hír azonban, hogy a cukorbetegség legtöbb szövődménye megelőzhető, vagy késleltethető a kialakulása. (Forrás: Dr. Nagy Krisztina/cukorbeteglab.hu)

 

1-vizsgalat

Magyarországon több, mint 800 000 cukorbeteg él. A kezelt betegek számának akár többszöröse is lehet a fel nem ismert cukorbetegség. Az időben elkezdett kezelések csökkenthetik a betegség súlyosbodását és késleltethetik a szövődmények kialakulását. Ezért kulcsfontosságú a cukorbetegség tüneteinek időben történő felismerése.

A cukorbetegség tünetei

1. Gyakori szomjúság és 2. fokozott vizelés

A vizeletbe kiválasztódó cukor nagy mennyiségű folyadékot köt meg, vizelethajtóként működik. A betegek napi 4-5 – esetleg még több – litert vizelnek, ennek megfelelően sok folyadékot fogyasztanak. A viszonylag hirtelen kialakuló cukorbetegségnek ez lehet az egyik első tünete.

3. Fokozott éhségérzet

A szervezetnek szüksége van az inzulinra, hogy a glükózt a sejtekbe juttassa. Ha inzulin-rezisztencia alakult ki, a sejtek nem tudják tárolni a glükózt. Emiatt a szervezet nem rendelkezik a megfelelő energiával, amit azzal próbál kompenzálni, hogy az energiafelvétel reményében éhségérzetet kelt. A cukorbeteg sokat eszik, mégis lefogy.

4. Aceton szagú lehelet

A zsírok lebontása csak cukor jelenlétében teljes, anélkül acetonná, ecetsavvá alakulnak. Emiatt a beteg lehelete aceton szagú.

5. Zsibbadó végtagok

A bizsergő vagy zsibbadó végtagok a diabéteszes neuropátia tünetei is lehetnek, ami a magas vércukorszint következménye. A megemelkedett szint ugyanis megzavarja az idegek által közvetített jeleket. Emellett az érfalak is meggyengülnek.

6. Látászavarok

A szemek és az abban lévő erek – a meggyengült érfal miatt – rendkívül érzékenyek az állandóan magas vércukorszintre. A szemlencse megduzzad, alakja megváltozik, emiatt homályos látás alakul ki.

7. Lassan gyógyuló sebek

A magas glükóz szint gátolja a fehérvérsejtek megfelelő működését, ezzel akadályozva a normális gyógyulási folyamatokat. A magas glükóz szint lassú immunválaszt eredményez, ami növeli fertőzések esélyét.

8. Száraz, repedezett bőr

A fokozott vizelés miatt a szervezet elveszíti víztartalma nagy részét. Mivel részben bőrünk is víztartalmának köszönheti rugalmasságát, ezért kiszárad, viszket, berepedezik.

diab-elok3

Milyen problémákat okoz a cukorbetegség a lábon?

A magas vércukorszint szövődményeként elsősorban a testünket behálózó hajszálerek károsodnak. Ezek táplálják a bőrt, a szem látóhártyáját és a végtagokba vezető idegeket is. Az ideg károsodásának első jele az érzészavar. Többnyire a leghosszabb idegpályák válnak érintetté – azok, amelyek a lábat látják el. Nagyon gyakran az első panasz a lábak zokniszerű zsibbadásának érzése, amely azért is kellemetlen, mert a beteg nem észleli a talaj egyenetlenségeit, ettől járása bizonytalanabbá válik.

A legfőbb veszély azonban az, hogy a láb kisebesedései sem fájnak, ráadásul a bőr hajszálér károsodása miatt a sebek is lassabban gyógyulnak. Ön is tapasztalta már, hogy nem érzi, ha nyom a cipő, vagy ha a viselése miatt apró bőrsérülés keletkezik a lábán?

Sok diabéteszes azt hiszi, hogy amíg a lába meleg és rózsaszín, biztosan egészséges is. Valójában a láb betegségei sok esetben a lábat ellátó idegek sérüléseiből következnek, és mivel az idegellátás zavara lassan, alattomosan alakul ki, sokszor észrevétlen marad.

Azért kiemelten fontos, hogy időt szánjunk ezekre a vizsgálatokra, mert idegkárosodás esetén fekély keletkezhet, amely csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható, végső esetben akár a láb amputálásához is vezethet. Ezek a felismerések vezettek oda, hogy világszerte elkezdték kifejleszteni a cukorbetegek lábát megóvó speciális cipőket.

diab-elok2

Mit tehet Ön Cukorbetegként lábai egészségéért?

1. évenkénti egy-két lábvizsgálat – járjon rendszeresen diabetológus és ortopéd szakorvoshoz!
2. speciális cipő évente – viseljen speciális diabéteszes cipőt, amely kialakításánál fogva nem sérti, dörzsöli vagy töri fel a lábát.
3. speciális diabéteszes talpbetét félévente – a diabéteszes talpbetétek úgy vannak kialakítva, hogy a nyomáspontokat tehermentesítsék, vagy a már kialakult talpi sebeket kíméljék.
4. fokozott lábhigiénia – fontos a lábak tisztán tartása, a zoknik és cipők fertőtlenítése.
5. rendszeres szűrővizsgálat – legalább évente érdemes vérvizsgálattal ellenőriztetnie a vércukorszintjét, de emellett szemészeti vizsgálat, érvizsgálat, bőrgyógyász felkeresése és mozgásszervi (ortopédiai) szűrés is ajánlott.

Az erek állapota mellett érdemes megfontolnia egy speciális lábbeli viselését. A kifejezetten cukorbetegek lábára készített cipő nem sérti fel a lábat, nem tör, nem nyom. Így bizonyos szövődmények elkerülhetőek vagy késleltethetőek, akár a sok cukorbeteget érintő lábamputáció is. 

Milyen cipőre van szüksége lábának, ha cukorbetegségtől szenved?

A cukorbeteg cipők szélesebbek, mélyebbek az átlagnál. Tervezőink mindent megtesznek azért, hogy ez a különbség alig észrevehető legyen.
A felső részüket úgy alakítják ki, hogy ne legyenek rajta varrások, nyomáspontok, amik bánthatják a lábat. Illetve egyik legfontosabb tulajdonságuk az, hogy képesek befogadni a cukorbetegek különleges lúdtalpbetétjét.

Milyennek is kell lennie egy cukorbeteg cipőnek?

  • Kissé mélyebbnek és szélesebbnek, mint egy átlag cipő.
  • Alkalmasnak kell lennie a vastag, puha felületű, speciális cukorbeteg talpbetét befogadására is.
  • A cipő felsőrészében lehetőleg ne legyenek varrások a lábujjak felett.
  • Legyen a cipő puha béléssel ellátva.
  • Ha a bélés meleg, nem baj, mert a cukorbeteg láb nem, vagy csak kevésbé izzad.
  • A cipő talpának olyannak kell lennie, hogy lépés közben, a láb átgördülésekor a talpon, minél kisebb felületet érjen a terhelés.

A fenti kritériumoknak megfelelő cipő biztosan nem fogja nyomni és felsérteni a lábat. Így bizonyos szövődmények elkerülhetőek vagy késleltethetőek, akár a sok cukorbeteget érintő lábamputáció is.

Talpbetétek cukorbetegeknek

Míg egy átlagos cipőben – normál járás esetén – a talpon akár 100-120 N/cm2–es nyomás is kialakulhat, addig egy cukorbeteg lábát már ennek a tizede is károsíthatja. A cukorbeteg láb tehát speciális odafigyelést igényel. A diabéteszes talpbetétek olyan anyagokból épülnek fel, amelyek a talp alatti nyomást elosztják, ezért nem alakulnak ki nagynyomású területek, amelyek a talpi fekélyek kialakulásához vezethetnek.
Az átlagnál vastagabbak és puhábbak, így a talpra ható erőket jelentősen csökkentik.*

Ne várja meg, amíg a talpa alatti nyomás károsíthatja a lábát! Vizsgáltassa meg a lábára ható erőket, és készíttessen kifejezetten az Ön lábára való cipőt!

A Dr. Orto szaküzletekben egy lábvizsgálat és a DIASU rendszerrel végzett mérés ismeretében segítünk kiválasztani a megfelelő cipőt és talpbetétet a tünetek kialakulásának megelőzéséhez.



Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .