112024ápr

Gyermekcipők : Az első lépések a legfontosabbak

Névtelen terv

Az első lépésektől kezdve kiemelkedő fontosságú, hogy megfelelő cipőt válasszunk gyermekünk számára, hiszen a járás fejlődése a talpra állás után kezd igazán kibontakozni.

Ha a megfelelő minőségű cipőt választjuk gyermekünk számára már az elejétől fogva, jó eséllyel előzhetjük meg a lúdtalp és más ortopédiai panaszok kialakulását. Sokan tévesen gondolják, hogy minél magasabb a cipőben található harántemelő, annál jobb a gyermek lábára nézve, azonban ez valójában a láb eltorzulásához, például bokasüllyedéshez vagy lúdtalp kialakulásához vezethet.

KIDS

A megfelelő gyermekcipő nem tartalmaz harántemelést, mivel a harántemelő segít az alátámasztásban, így megakadályozva az izmok természetes kialakulását. A kicsik számára megfelelő cipők supinált sarokkal készülnek, amely a lábat kifelé dönti, így ösztönözve az izmokat a harántboltozat kialakítására.

A gyermek cipők első és legfontosabb  tulajdonsága a megerősített sarok, más néven kéreg. Ha ez nincs, nem beszélhetünk megfelelő gyermekcipőről. A kéreg erősségének ellenőrzése egyszerű! Két újjal össze kell nyomni. Amennyiben nem tudjuk teljesen összenyomni, akkor van tartása, így megfelelő támaszt fog biztosítani a sarkaknak.

A cipőtalp első részének hajlékonynak és rugalmasnak kell lennie. Ha a cipő talpa túl merev, a járás sem lesz megfelelő benne. Ha a láb gördülő mozgását akadályozza a cipő, úgy a gyermek járás közben befelé fog lépni. A talp hajlékonyságának ellenőrzése is szintén egyerű! Hajtsa ketté a cipőt! Engedi a talp? Amennyiben igen, megfelelő a gyermek számára.

A cipő talpa nem csak kellően rugalmas kell legyen, de megfelelő vastagságú is. A cipő talpának védelmet kell nyújtania a talaj viszontagságaival szemben.  Ütés és rázkódás csillapító funkciója van. Az optimális cipőtalp saroknál kicsit vastagabb.

Fontos a gyermek cipők esetében, hogy kellően szélesek legyenek. Gondoljunk csak egy színházi estére körömcipőben, ahol alig várják a hölgyek, hogy hazaérve levehessék a cipőt.A gyermekek a felnőttekkel ellentétben még kapaszkodó mozgást is végeznek lábujjaikkal járás közben, ehhez pedig nagyobb, megfelelő térre van szükség a cipőben.

Minél korábban kezdjük el gyermekünknek megfelelő cipőt választani, annál nagyobb eséllyel előzhetjük meg a későbbi problémákat, és könnyebben korrigálhatjuk a már kialakult deformitásokat.

Tom piros-fekete 2000x2000

Milyen a jó gyermekcipő?

• A cipő hátul része kéreggel van ellátva, ami tökéletesen tartja a sarkat

• A cipő orra megfelelő mozgásteret biztosít a lábujjaknak.

• Fontos, hogy a cipő megfelelő szélességgel rendelkezzen, mivel a gyerekek többségének még „dundibb” a lábfeje.

• A megvásárolt cipő hossza legalább fél centivel legyen hosszabb, mint a gyermek valós lábhossza.

• A cipő belső borítása és talpbélése textil vagy valódi bőr legyen, hogy elkerüljük a fokozott lábizzadást.

• Fontos, hogy a cipő talpa könnyű legyen, és ne csússzon.



Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .