72021júl
Így hat a várandósság a kismama lábaira

Így hat a várandósság a kismama lábaira

A terhesség során hatalmas változások kísérik a kismama testét a magzat növekedése alatt, azonban míg a pocak kilenc hónap után eltűnik, a talpak akár örökre magukon viselhetik a várandósság okozta átalakulásokat. De mit tehetünk az egészséges várandósságért és hogyan előzhető meg a láb deformációja?

Egy amerikai kutatás során 49 nő talphosszát és boltozatát vizsgálták meg a terhesség időszaka alatt, illetve öt hónappal a szülés után. Az eredmények a résztvevők 60-70%-ánál kimutatták, hogy a boltozat feszesen tartásáért felelős szövetek jelentősen meglazulnak, amelyek 2-10 milliméteres talphossznövekedést és a boltozat csökkenését idézték elő. Meglepő módon a változásnak nem a súlygyarapodáshoz, vagy a terhességi vizesedéshez van köze, hanem a várandósság alatt jelentősen megnövekedett relaxin hormonszintjéhez, ami az ízületek és a szalagok ellazításáért felel.

Ahogy a magzat fejlődik, úgy a leendő anyáknak napról napra egyre nagyobb súlyt kell cipelniük, ez pedig nemcsak az ízületek, de a hát és a térd fájdalmához is vezethetnek – ezért is nem szabad figyelmen kívül hagyni az orvosok pihenésre való felszólítását. Főként az utolsó trimeszterben a többletsúly előrehúzza a kismama derekát, a gravitációs központ megváltozik, gyakran emiatt is jelentkezhet a terhesség alatti lábfájás és derékfájás. Az egyenlőtlen súlyeloszlás akár az egész testünkre kihatással lehet, ezáltal sokkal veszélyesebb a kismama hosszútávú egészségére, mint a terhesség alatti lábdagadás.

Számos ortopédiai elváltozás hátterében a magzat gyors ütemű növekedése áll, hiszen az izmoknak, a csontoknak és az ízületeknek kell támogatniuk a megnövekedett terhelést. A várandósság előrehaladásával a szervezet egyre nagyobb mennyiségben termeli a relaxint. Ennek az anyagnak a hatására a női test átalakul, szalagjai, kötőszövetei lazábbá, nyújthatóvá válnak, amely segíti a szülés során a gyermek világrajöttét, azonban a relaxin a lábban is kifejti hatását: a láb szalagrendszere is megnyúlik, ezáltal boltozatai megsüllyednek, kiterülnek. Kétségtelenül a szülés után a láb szerkezetei ismét visszatérnek korábbi formájukhoz, de ez nem mindig jár teljes sikerrel. Az ortopéd elváltozásokat már egy séta alkalmával is észrevehetjük, hiszen az alátámasztás hiányát testünk kompenzálja: ahogy járás közben a sarokcsont befelé vagy épp kifelé dől, a térd tartása is megváltozhat – ez a jelenség pedig a combcsont csípőhöz való illeszkedésére is kihatással lehet.. A talp problémáit tehát az egész test megsínyli. Az egészséges várandóssághoz épp ezért kulcsfontosságú a személyre szabott talpbetét alkalmazása, hiszen a lábat ért hatások nyomán az átalakulás a kellő korrekció hiányában a szülés után is fennmaradhat. . Mivel az állapotosság minden kismama testére eltérő hatással van, ezért fontos az olyan speciális talpbetét használata, amely mindenkinek a saját igénye szerint kerül kialakítása – hiszen ahogy az ujjlenyomatunk, úgy a talpunk is egyedi. Üzleteinkben épp ezért Diasu számítógépes technológiával végzünk talpnyomásmérő vizsgálatot, melynek eredményeit ortopéd műszerészek elemzik, hogy elkészíthessék az Ön számára legalkalmasabb talpbetétet.

A vizsgálatra online, ide kattintva az Időpontkérés oldalon tud időpontot foglalni.Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .