72021júl
Tudjuk, mit sportol idén nyáron!

Tudjuk, mit sportol idén nyáron!

A legnépszerűbb nyári sportok és hatásuk a lábakra.

Minden évszaknak megvan a maga szépsége: ahogy a tavasz beköszöntével a természet újraéledése, a nyári hónapokban a meleg fuvallatok és a napsütés csábít minket a levegőre. Mi is lehetne hát jobb indok arra, hogy egész napokat a szabadban töltsünk, mint a szezonális sportok – legyünk hivatásosak vagy hobbisták, rengeteg opció közül válogathatunk, ha aktivizálnánk magunkat. De hogyan terhelik meg a különböző mozgásformák a lábunkat és mit tehetünk azért, hogy biztonsággal élvezhessük a játék örömét?

Futball:

A világ talán a legnépszerűbb szabadtéri játéka több mint kétszáz ország kétszázötvenmillió lakóját hódította meg, hiszen nem elhanyagolható sportértéke mellett kitűnő közösségkovácsoló erővel is bír. A focizás azonban jellegéből adódóan hatalmas terhelésnek veti alá a lábat: az éles fordulatok, hirtelen irányváltások a legtöbbször kemény vagy egyenetlen talajon a kilencven perces játékidő alatt rengeteg sérülést okozhatnak – egy átlagos meccsen egy játékos ugyanis nagyjából tíz kilométert sprintel és testsúlyának ötszöröse nehezedik lábaira. Épp ezért, ha az UEFA Európa Bajnokság hatására Ön is leakasztaná szöges cipőjét, és barátaival a labdarúgás örömének hódolna, akkor a csapattagok gondos kiválogatása mellett a megfelelő felszerelésről sem szabad elfeledkeznie!

Tenisz:

Most, hogy Roger Federer szinte teljesen eltűnt a színről, talán pont egy olyan csillagnak van helye a sporttehetségek egén, mint Ön! Az egyik legúriasabb edzésforma rengeteg egészségügyi előnnyel jár: aerob mozgás lévén a szív működésére is jótékonyan hat, míg az ütő lengetése és a labda után való futkosás az izommunkáért felel, a labda elütése pedig kiemelt kéz-szem koordinációt kíván, tehát a reflexeink is fejlődnek közben. Azonban a rengeteg pozitívum mellett amiatt, hogy gyors lábmunkát és változó intenzitású mozgást kíván, az izmok és a szalagok is sérülhetnek egy alapos bemelegítés hiányában. De a teniszpálya kemény felülete is okozhat fájdalmat: a láb és a sarok a hirtelen helyváltoztatás és az erőteljesebb ütések miatt ugyanis a megszokottnál sokkal több nyomást nyelnek el egy földet érés során. Egy tökéletes partner és a személyre szabott sport talpbetét beszerzése után azonban már semmi sem állhat a Wimbledon-láz útjába!

Futás:

A világ legelérhetőbb mozgásformája igazán kevés felkészülést kíván: mindössze egy jól kialakított lábbeli – egy futócipő talpbetét -, és egy adag kitartás kell az elinduláshoz. Hogy miért kiemelten fontos a megfelelő felszerelés? A futás az egyik legintenzívebb sport – lépésenként akár a testsúlyunk hétszerese is a lábunkra nehezedhet, ami az egész alsó végtagra kisugárzó fájdalomhoz, vagy akár töréshez is vezethet. Legyen az egy relaxáló kocogás egy hosszú nap végén vagy egy maratoni célkitűzés, a helyes alátámasztás segítségével a futás örömét már az első lépések után, biztonságban átélheti: fizikai és mentális állapota egyaránt sokat köszönhet majd Önnek, ha emellett tette le a voksát.

Röplabda:

Semmi sem szimbolizálja jobban a nyarat, mint a röplabda látványa. Pályán játszva olyan egészségügyi előnyöket köszönhetünk neki, mint a kéz-szem koordináció, a lábszár, a felsőtest és a hasizom erősítése – de ezt a teniszről is elmondhatjuk, mivel tud hát többet nyújtani ez a mozgásforma? Csapatsport lévén a játékosok között erősíti az interperszonális készségeket, fejleszti a kommunikációt és a csapatmunkát is. Vigyázzunk azonban, hiszen a röplabda során a sokszoros ugrás és oldalirányú mozgás jelentősen megnövelik a boka és a láb sérülésének kockázatát, így gondoskodnunk kell a speciális talpbetét folyamatos használatáról!

Mire lehet szükségünk, ha biztonságosan szeretnénk mozogni?

Bár a legtöbb nyári mozgásforma belépési küszöbe alacsony – hiszen nem is kell hozzá más, mint egy pár ütő, labdák, végső soron pedig a megfelelő lábbeli – nem mehetünk el az egyik legfontosabb kiegészítő, a sportcipőbe való talpbetét mellett. Edzés során testsúlyunk akár ötszöröse is lábunkra nehezedhet, amely megfelelő alátámasztás nélkül térd- és csípőfájdalmakhoz vezethet – azonban az ortopéd segédeszközök segítenek a futással és ugrásokkal járó sokkhatások elnyelésében, stresszmentesítve a térdet, a bokát és a talpakat. Üzleteinkben épp ezért fizikai felmérésekkel vizsgáljuk az Ön talpnyomását, melyek eredményeit ortopéd műszerész szakembereink értékelik ki és készítik el ezek alapján az Ön igényeinek és mozgásformájának legmegfelelőbb talpbetétet.

Böngésszen online a Dr. Orto termékei között, a tökéletes sportbetét kiválasztásához, illetve pontos diagnózishoz pedig látogasson el hozzánk egy személyre szóló, DIASU számítógépes talpnyomásmérő vizsgálatra, amelyre ezen a linken keresztül kérhet időpontot.Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .